Biszkopt: 6 jajek
szklanka cukru
szklanka mąki
łyżeczka proszku
Masa jabłkowa: 1-1,5 kg jabłek
kostka margaryny
ok. 1-1,5 szklanki c.pudru
Polewa: kostka margaryny
szklanka cukru
po 3 łyżki wody i kakao
Dekoracja: czekolada starta na tarce
pisaki cukrowe
Torcik jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec biszkopt: Ubić białka, dodać żółtka, cukier, wymieszać z mąką zmieszana z proszkiem, wylać do tortownicy posmarowanej tłuszczem oraz posypanej bułką tartą, piec ok. 20 minut w 160 C.
2.Wystudzony biszkopt przekroić na trzy blaty.
3.Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na jednolitą masę.
4.Umyte i obrane jabłka zetrzeć na tarce z dużymi otworami, połączyć z tłuszczem. Masą przełożyć biszkopt. Składniki na polewę wstawić do garnka, zagotować, ostudzoną polać torcik. Wstawić do lodówki, udekorować.
Komentarze