Torcik jabłkowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybki i dobry torcik

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt: 6 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    łyżeczka proszku
    Masa jabłkowa: 1-1,5 kg jabłek
    kostka margaryny
    ok. 1-1,5 szklanki c.pudru
    Polewa: kostka margaryny
    szklanka cukru
    po 3 łyżki wody i kakao
    Dekoracja: czekolada starta na tarce
    pisaki cukrowe

Torcik jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik jabłkowy 1. Upiec biszkopt: Ubić białka, dodać żółtka, cukier, wymieszać z mąką zmieszana z proszkiem, wylać do tortownicy posmarowanej tłuszczem oraz posypanej bułką tartą, piec ok. 20 minut w 160 C.
  • Torcik jabłkowy 2. Wystudzony biszkopt przekroić na trzy blaty.
  • Torcik jabłkowy 3. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na jednolitą masę.
  • Torcik jabłkowy 4. Umyte i obrane jabłka zetrzeć na tarce z dużymi otworami, połączyć z tłuszczem. Masą przełożyć biszkopt. Składniki na polewę wstawić do garnka, zagotować, ostudzoną polać torcik. Wstawić do lodówki, udekorować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy