Torcik z kremem śmietankowym i wiśniami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Biszkoptowy torcik przełożony kremem ze śmietanki i serka mascarpone, udekorowany wiśniami z syropu i pralinkami. Idealny na każdą okazję :)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:
    4 jajka
    80 g cukru
    90 g mąki pszennej tortowej
    30 g mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
    krem:
    250 g serka mascarpone
    400 g śmietanki 30%
    2 łyżki cukru pudru
    nasączenie:
    3 łyżki likieru amaretto
    9 łyżek przegotowanej letniej wody
    dodatkowo:
    120 g dżemu wiśniowego
    dekoracja:
    wiśnie w syropie
    pralinki wiśnie w czekoladzie
    świeże listki lawendy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Torcik z kremem śmietankowym i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biszkopt: białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, nadal ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy przez sitko i dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy 30 minut w temperaturze 160 stopni. Upieczony biszkopt studzimy i zdejmujemy papier ze spodu. Przekrawamy na trzy blaty.
  • 2. Przygotowujemy krem: śmietankę mieszamy z serem mascarpone i cukrem pudrem, ubijamy początkowo na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając szybkość ubijania, aż do uzyskania gęstego kremu. Krem dzielimy na 3 równe części.
  • 3. Obręcz tortownicy wykładamy od środka papierem do pieczenia i ustawiamy na paterze. Wewnątrz umieszczamy pierwszy blat biszkoptu i nasączamy 3 łyżkami wody wymieszanymi z 1 łyżką amaretto. Ciasto smarujemy połową podgrzanego lekko dżemu, wykładamy 1/3 kremu i wyrównujemy powierzchnię. Następnie układamy drugi blat, który również nasączamy taką samą porcją ponczu, smarujemy resztą dżemu i wykładamy drugą porcję kremu, wyrównujemy. Układamy trzeci blat, nasączamy ostatnią porcją ponczu. Z trzeciej porcji kremu odkładamy 2 łyżki do dekoracji, pozostały krem rozsmarowujemy na cieście i wyrównujemy powierzchnię. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
  • 4. Przed podaniem ostrożnie zdejmujemy obręcz i usuwamy papier z boków tortu. Dekorujemy pozostawionym kremem oraz wiśniami odsączonymi z syropu, pralinkami i listkami lawendy.

Porady

Aby wyłożyć rant tortownicy papierem, najlepiej posmarować go lekko masłem od wewnątrz, wówczas papier łatwo się przyklei. Papier wcześniej należy pociąć w paski szerokości nieco większej niż wysokość rantu. Przed zdjęciem obręczy warto ją lekko podgrzać ciepłym powietrzem z suszarki do włosów i dopiero wtedy ostrożnie rozpiąć obręcz. Papier należy delikatnie odkleić od brzegów tortu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować