Torcik z borówkami i kokosem

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Przepyszny torcik z borówkami i kokosem przełożony kremem śmietanowym z dodatkiem serka mascarpone. Doskonały letni deser!

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    jajka - 6 sztuk
    cukier - 3/4 szklanki
    mąka pszenna - 1 niepełna szklanka
    mąka ziemniaczana - 6 łyżek
    proszek do pieczenia - 1 pełna łyżeczka
    sól - szczypta
    Nasączenie:
    woda - 1 szklanka
    sok z 1/2 pomarańczy
    sok z 1 cytryny
    wódka/spirytus/liker - 1 łyżka
    cukier puder - 1 łyżeczka
    Krem mascaropone:
    śmietana 30% - 500ml
    mascaropne - 350g
    cukier puder - 1-2 łyżki
    Dodatkowo:
    borówki amerykańskie - 400g
    wiórki kokosowe - 80g
    dżem - 1 słoiczek (najlepiej borówkowy)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Torcik z borówkami i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do bardzo dobrze ubitych białek stopniowo dodajemy po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku cały czas ubijając. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiewamy do miseczki i porcjami dodajemy do masy jajecznej mieszając ją delikatnie szpatułką. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem lub margaryną. Masę przelewamy do formy, wygładzamy i pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. "suchego patyczka". Gotowy biszkopt wyciągamy z formy, odwracamy. Całkowicie wystudzony przekrawamy na 3 części.
  • 2. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.
  • 3. Pierwszy blat przekładamy na paterę. Dokładnie nasączamy. Smarujemy dżemem i rozprowadzamy 1/3 kremu. Posypujemy niewielką garścią borówek. Tak samo postępujemy z drugim blatem. Trzeci blat nasączamy i cały tort dokładnie pokrywamy pozostałym kremem mascarpone. Wiórki kokosowe mielimy w naczyniu blendera i posypujemy nimi boki. Wierzch ciasta dekorujemy borówkami i miętą.

Porady

Torcik najlepiej przechowywać w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować