Torcik bezowy z borówkami i malinami

  • wyświetlono: 68 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszny torcik bezowy z owocami. Nadaje się na różne okazje :)

image
  • 12 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na blaty bezowe:
- białka z 6 jajek
- 300g cukru pudru
- 1 łyżeczka octu
- szczypta soli

Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 400 ml śmietany 36%
- 2-3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
- 125 g malin
- 125 g borówek

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik bezowy z borówkami i malinami

  • 1. 1. 1. Blaszki do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, na którym odrysowujemy dwa koła o średnicy około 21-22 cm .
    2. Piekarnik nagrzewamy na 160 stopni góra/dół z termoobiegiem.
    3. Białka dajemy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie (cały czas ubijając) dodajemy łyżeczkę octu, a później po łyżce cukru pudru (kolejną łyżkę cukru dodajemy dopiero, kiedy poprzednia dobrze się połączy z masą). Ubijamy cały czas do wyczerpania cukru. Masa powinna być sztywna oraz lśniąca. Taką masę dzielimy na dwie części i wykładamy na odrysowane wcześniej okręgi. Następnie blaszki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 5 minut. Po ich upływie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i suszymy (w zależności jaki chcemy uzyskać efekt) około 1,5 do 2 godzin. Jeśli chcemy, aby beza była ciągnąca w środku - suszymy około 1,5 godziny. Natomiast jeśli chcemy, aby była całkowicie sucha - suszymy około 2 godziny. Gdy blaty bezowe będą już gotowe, wyłączamy piekarnik i uchylamy lekko drzwiczki. Zostawiamy je tak do wystygnięcia.
    4. Maliny i borówki należy umyć i odsączyć z nich nadmiar wody za pomocą ręcznika papierowego.
    5. Kiedy blaty bezowe ostygną - możemy przygotować krem. Dajemy serek mascarpone do miski, do tego dodajemy cukier puder i miksujemy do połączenia się składników. W osobnej misce ubijamy śmietanę. Następnie delikatnie przekładamy śmietanę do masy z serka mascarpone i delikatnie je łączymy. Gotowy krem dzielimy sobie na dwie części. Połowę wykładamy na jeden blat bezowy, na to układamy połowę borówek i przykrywamy drugim blatem bezowym (lekko go dociskając). Na niego wykładamy pozostałą część masy oraz maliny i resztę borówek. Nasz torcik jest gotowy.

    Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Malinyserek mascarponetort bezowyborówki

Komentarze

Podobne przepisy

Torcik bezowy z bitą śmietaną i letnimi owocami

Dodane przez: Ania_L

Torcik bezowy z bitą śmietaną i letnimi owocami

Taki torcik marzył mi się od jakiegoś...

image-1q4v84p

Dodane przez: KuchniaPoli

Bezowy torcik z mascarpone i owocami

Bezowy torcik z kremem mascarpone...

Tort bezowy

Dodane przez: wronulka1

Tort bezowy z malinami i mascarpone

Rozkosz dla podniebienia.

TORT BEZOWY Z KREMEM KAWOWYM I MALINAMI

Dodane przez: duszek

TORT BEZOWY Z KREMEM KAWOWYM I MALINAMI

Za oknem szaro i smutno.Na poprawę...

Torcik bezowy z kremem chałwowym i bakaliami

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Torcik bezowy z kremem chałwowym i bakaliami

Ot takie serducho wyczarowałam...

image-0q3foar

Dodane przez: Mniam1

Tort bezowy z malinami

Słodki deser bezowy z pysznym kremem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE