Torcik waniliowy z gruszkami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

pyszny, kremowy, z gruszkami....po prostu niebo w gębie!

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna (szklanka poj. 250 ml): 2.5 szklanki
    - sól: 0.33 łyżeczki
    - cukier (+ 6 łyżek do budyniu!): 0.75 szklanki
    - masło albo margaryna (+ 2 łyżki do budyniu!): 12.5 dekagrama
    - Jajko: 1 sztuka
    - ekstrakt waniliowy: 2 łyżeczki
    - budyń waniliowy (op. rodzinne na 3/4 l mleka): 1 sztuka
    - mleko: 3 szklanki
    - gruszki Konferencje: 4 sztuki
    - cuker puder (albo polewa zrobiona z 0,5 szkl. wody i 2 czubatych łyżek dowolnej galaretki w proszku): 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Torcik waniliowy z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • torcik waniliowy z gruszkami 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojone na małe kawałeczki masło i rozcieramy je dokładnie z mąką palcami, tak jak na kruszonkę. Dodajemy sól, jajko, cukry i zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy na ok. 1 godz. do lodówki. Gruszki cienko obieramy, przekrawamy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. 2,5 szkl. mleka zagotowujemy razem z masłem i cukrem, w reszcie rozprowadzamy proszek budyniowy i wlewamy na wrzące mleko, gotujemy 2-3 min., odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Ze schłodzonego ciasta odkładamy ok. 1/5, większą częścią wylepiamy tortownicę śr. 22 cm, tworząc wysoki ok. 3-4 cm brzeg.
  • torcik waniliowy z gruszkami 2. Na cieście układamy koliście gruszki i zalewamy je ciepłym, ale nie gorącym, budyniem. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy paseczki, które układamy na budyniu tworząc kratkę. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pieczemy 15 min., następnie obniżamy temp. do 170 st. C i pieczemy dalsze 20-30 min.. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia w formie. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem albo smarujemy (wierzch i boki) przy pomocy pędzelka przestudzoną polewą zrobioną z 2 łyżek galaretki owocowej rozpuszczonej w 0,5 szkl. wrzątku. Ilość składników wystarczy do wypełnienia tortownicy o śr. 22 cm.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować