Najlepsze ciasta to dla mnie te, w których mogę użyć sezonowych owoców. Taki właśnie jest torcik prezentujący się poniżej. Proste biszkoptowe ciasto z gotowanym kremem waniliowym - bez ucierania, brzmi kusząco? :) nic trudnego! Do dzieła!
Torcik truskawkowo-waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, wsypać cukry, dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodawać po kilka łyżek mąk wymieszanych z proszkiem do pieczenia - mieszać ręcznie. Piec w tortownicy, w temp 150 st. C przez 30 minut. Zostawić do wystygnięcia.
Budyń: 2 szklanki mleka wlać do rondelka, wanilie rozkroić, ziarenka rozetrzeć i wrzucić do mleka razem z laską, zagotować - wyjmując laskę. W pół szklanki mleka rozrobić budyń z cukrem i mąką. Na gotujące się mleko wlać nasz budyń i delikatnie mieszać. Do ciepłego dodawać partiami masło cały czas mieszając-zdjąć z ognia, pozostawić na ok 20 min do ostudzenia.
Biszkopt przekroić na pół, 1/3 truskawek pokroić w plastry, poukładać, zalać połową ciepłego-niegorącego kremu, przykryć druga połową biszkoptu. wyłożyć pozostały krem. Resztę truskawek pokroić w połówki, poukładać i zalać stężałą galaretką. Ciasto składałam w obręczy tortownicy. Całość odstawić na kilka godzin do chłodzenia:) SMACZNEGO!!!
Komentarze