Waniliowy torcik Crispello

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny torcik z kremem naśladującym ostatnio bardzo popularne pralinki. ;)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKłADNIKI NA KREM WANILIOWY::
    - śmietanka kremówka słodka: 200 mililitrów
    - budyń o smaku waniliowym: 1 opakowanie
    - wanilia w laskach Kamis: 1 sztuka
    - mleko 3.2%: 1 szklanka
    - mleko w proszku(niebieskie pełne): 100 gramów
    - cukier biały kryształ: 2 łyżki
    DODATKOWO::
    - wafle okragłe: 3 sztuki
    - biszkopt okrągły: 3 sztuki
    - czekolada mleczna twarda: 200 gramów
    - masło w kostce: 100 gramów
    - wrzątek: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Waniliowy torcik crispello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kremówkę schładzamy w zamrażalniku, piętnaście minut przed rozpoczęciem przygotowania ciasta.

    Ze szklanki mleka odlewamy 1/4 i wsypujemy do niej opakowanie waniliowego budyniu. Pozostałe mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy cukier i gotujemy na niewielkim ogniu.
    Rozcinamy laskę wanilii, wyciągamy tępą stroną noża nasionka i wkładamy je do miseczki. Korę wrzucamy do mleka.

    Kiedy mleko zacznie się gotować, wlewamy rozpuszczony budyń i czekamy aż zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Śmietankę ubijamy i powoli, po łyżeczce dodajemy ostudzony budyń. Następnie, nieustannie miksując dosypujemy mleko w proszku.

    Kremem waniliowym przekładamy naprzemiennie biszkopt oraz wafle. Pozostawiamy w chłodnym miejscu, żeby ciasto zmiękło.

    W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem masła. Pod sam koniec robienia polewy dodajemy wrzątek i bardzo energicznie mieszamy.

    Polewą ozdabiamy wierzch ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować