Torcik very berry

  • wyświetlono: 200 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Torcik very berry składa się z dwóch biszkoptowych warstw, masy serowo- jogurtowej, galaretki i sezonowych jagód. U mnie jest to borówka i trochę czarnej porzeczki. Można wziąć też maliny lub truskawki. Pyszne ciasto na imieniny, do niedzielnej kawy lub na imprezę.

_MG_9453-jj
  • 12 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

Biszkopt:
190 g mąki
100 g skrobi kukurydzianej
1 płaska łyżka stołowa proszku do pieczenia
6 jajek
szczypta soli
220 g cukru
3 łyżki gorącej wody
ewentualnie sok pomarańczowy lub herbata do nasączenia
Masa:
1 kg sera z wiaderka
1 łyżka cukru waniliowego, najlepiej domowego
2 galaretki
400 ml gorącej wody
400 g jogurt grecki
200 g cukru
około 300 g jagód
Na wierzch:
1 galaretka dla kontrastu np. pomarańczowa
500 ml gorącej wody
jagody do dekoracji: borówki, porzeczka, czarna jagoda

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik very berry

  • 1. Mąkę, skrobię i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Jajka rozdzielić. Białka ubić ze szczyptą soli przez około 30 sekund, następnie dodać powoli połowę cukru i ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z resztą cukru i gorącą wodą na jasną, kremową, masę przez około 5 minut. Połączyć z białkami. Mąkę odawać w 2- 3 porcjach i ostrożnie wymieszać. Okragłą tortownicę 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku 175 stopni około 30 minut. Ostudzić, najlepiej przez całą noc i przekroić na pół.
    2. Masa serowa: jagody umyć, oczyścić i zmiksować blenderem. Dwie galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do schłodzenia. Uwaga, galaretka nie może zastygnąć( wtedy trzeba ją podgrzać, żeby się rozpuściła). Ser przełożyć do miski. Dodać jogurt i wsypać cukier. Utrzeć mikserem na wolnych obrotach do połączenia się składników. Wlać ostudzoną galaretkę i dodać zmiksowane jagody. Wymieszać.
    3. Pierwszy z blatow biszkoptowych położyć na paterze i założyć metalową obrącz. Można lekko pokropić sokiem lub herbatą. Serową masę podzielić na dwie części. Gdy masa zacznie lekko tężeć, wylać pierwszą porcję na biszkopt. Nakryć drugim biszkoptem, ewentualnie nasączyć i wylać kolejną warstwę. Wstawić do lodówki, aż lekko zastygnie.
    4. W tym czasie przygotować galaretkę według przepisu. Wyjąć ciasto z lodówki, rozłożyć dekoracyjnie jagody, zalać teżejącą galaretką i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia na kilka godzin. Przed podaniem można udekorować bitą śmietaną.

Porady

Torcik można nasączyć sokiem pomarańczowym lub słabą herbatą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sertortgalaretkabiszkoptkremjogurtJagodymasatorcikowoceserekowocowyberryserowo-jogurtowa

Komentarze

Podobne przepisy

Torcik kakaowy

Dodane przez: Jola1977-1977

Torcik kakaowy

Miałam bardzo mało czasu, a urodziny...

Torcik truskawkowy

Dodane przez: Magster

TORCIK TRUSKAWKOWY

Torcik mocno truskawkowy z dodatkiem...

Torcik orzechowy

Dodane przez: rena123

Torcik orzechowy

Prosty torcik orzechowy na każdą...

image-0goinjw

Dodane przez: Giera

Torcik brzoskwiniowy

Torcik ten był moim debiutem i...

Torcik McQueen

Dodane przez: Paulina16621

Torcik McQueen

Torcik zrobiłam na zamówienie....

Torcik malinowy

Dodane przez: rena123

Torcik malinowy

Torcik biszkoptowy z kremem malinowym,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE