Torcik very berry

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Torcik very berry składa się z dwóch biszkoptowych warstw, masy serowo- jogurtowej, galaretki i sezonowych jagód. U mnie jest to borówka i trochę czarnej porzeczki. Można wziąć też maliny lub truskawki. Pyszne ciasto na imieniny, do niedzielnej kawy lub na imprezę.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    190 g mąki
    100 g skrobi kukurydzianej
    1 płaska łyżka stołowa proszku do pieczenia
    6 jajek
    szczypta soli
    220 g cukru
    3 łyżki gorącej wody
    ewentualnie sok pomarańczowy lub herbata do nasączenia
    Masa:
    1 kg sera z wiaderka
    1 łyżka cukru waniliowego, najlepiej domowego
    2 galaretki
    400 ml gorącej wody
    400 g jogurt grecki
    200 g cukru
    około 300 g jagód
    Na wierzch:
    1 galaretka dla kontrastu np. pomarańczowa
    500 ml gorącej wody
    jagody do dekoracji: borówki, porzeczka, czarna jagoda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty Galaretki

Torcik very berry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, skrobię i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Jajka rozdzielić. Białka ubić ze szczyptą soli przez około 30 sekund, następnie dodać powoli połowę cukru i ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z resztą cukru i gorącą wodą na jasną, kremową, masę przez około 5 minut. Połączyć z białkami. Mąkę odawać w 2- 3 porcjach i ostrożnie wymieszać. Okragłą tortownicę 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku 175 stopni około 30 minut. Ostudzić, najlepiej przez całą noc i przekroić na pół.
    2. Masa serowa: jagody umyć, oczyścić i zmiksować blenderem. Dwie galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do schłodzenia. Uwaga, galaretka nie może zastygnąć( wtedy trzeba ją podgrzać, żeby się rozpuściła). Ser przełożyć do miski. Dodać jogurt i wsypać cukier. Utrzeć mikserem na wolnych obrotach do połączenia się składników. Wlać ostudzoną galaretkę i dodać zmiksowane jagody. Wymieszać.
    3. Pierwszy z blatow biszkoptowych położyć na paterze i założyć metalową obrącz. Można lekko pokropić sokiem lub herbatą. Serową masę podzielić na dwie części. Gdy masa zacznie lekko tężeć, wylać pierwszą porcję na biszkopt. Nakryć drugim biszkoptem, ewentualnie nasączyć i wylać kolejną warstwę. Wstawić do lodówki, aż lekko zastygnie.
    4. W tym czasie przygotować galaretkę według przepisu. Wyjąć ciasto z lodówki, rozłożyć dekoracyjnie jagody, zalać teżejącą galaretką i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia na kilka godzin. Przed podaniem można udekorować bitą śmietaną.

Porady

Torcik można nasączyć sokiem pomarańczowym lub słabą herbatą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować