Torcik serowy z galaretką na biszkopcie makowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód: białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo połączyć z cukrem. Następnie dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i mak. Delikatnie wymieszać i przełożyć do tortownicy o wym.22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.30 minut w 180 st. Wystudzić.
2.Serek mascarpone i serki waniliowe utrzeć z cukrem pudrem i aromatem śmietankowym. Żelatynę przygotować wg.przepisu na opakowaniu i połączyć z masą serową. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kilka kropel barwnika, wymieszać. Na biszkoptowy spód kłaść na przemian masę białą i różową, tworząc fantazyjne łatki. (po dwie łyżki każdej z mas odłożyć). Odstawić do lodówki do stężenia.
3.Na zastygniętej masie poukładać owoce (mogą być mrożone). Galaretki wymieszać w trzech szklankach gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Następnie zalać nimi owoce i wstawić do lodówki do zastygnięcia na 3-4 godz.( a najlepiej na całą noc). Po tym czasie torcik udekorować: odłożoną masą białą zrobić rozetki na torcie, a boki posmarować masą różową i obsypać wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Komentarze