Tort na zimno serowy, na spodzie ciasteczkowym. Masa serowa z czekoladą i śmietanką. Tort na upalne dni, bardzo pyszny.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
spód:
-kilkanaście biszkopcików
albo:
-120 g. herbatników
-100 g. masła
-50 g. czekolady z Oreo
masa serowa:
-1 kg. sera z wiaderka
-500 ml. śmietanki 30 %
-1 serek mascarpone-250 g.
-1 szklanka cukru pudru
-1 śnieżka
-1 op. żelatyny-50 g.
-3/4 szklanki wody
-1/2 czekolady mlecznej
-1/2 czekolady gorzkiej
dekoracje:
-kilkanaście czekoladek Ferrero Rocher
albo:
-rozetki z kremu śmietankowego do tortów
-80 g. frużeliny wiśniowej
-20 g. czekolady
Torcik serowy stracciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.spód-Poukładać biszkopciki na spodzie tortownicy 27 cm.
2.można inny spód zrobić:Roztopić masło z czekoladą, wlać do pokruszonych herbatników.Wymieszać, wsypać do tortownicy 27 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.Uklepać łopatka, albo palcami.Schłodzić.
3.masa serowa-Wymieszać żelatynę z gorącą wodą, ostudzić do letniego.Schłodzone czekolady zetrzeć na tarce jarzynowej. Śmietankę ubić z cukrem i śnieżką. Miksując dodawać porcjami ser.Na koniec dolewać letnią żelatynę, cały czas miksując, ale już nie za długo.Dodać startą czekoladę,szybko wymieszać. Wlać do tortownicy i schłodzić w lodówce.
4.Zdjąć obręcz z tortownicy i ułożyć tort na paterze. Poukładać czekoladki wokół tortu.
5.inna dekoracja:Wokół tortu zrobić rozetki z kremem i polać je frużeliną. Na środek tortu rozrzucić wiórki czekoladowe.
Komentarze