korzenny przekładaniec

4.51 (156 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wilgotne ciasto korzenne przełożone marmoladą i budyniem. Ja bardzo lubię takie ciasta, zwłaszcza kiedy są mocno nasączone. Jako ponczu użyłam przywiezionego ze Słowacji syropu rumowego, ale można go zastąpić wystudzoną herbatą z rumem. To ciasto długo pozostaje świeże i jest bardzo podzielne.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • *foremka 24*24 cm
    Składniki:
    na ciasto:
    500 g mąki
    200 g cukru
    200 g masła
    200 g miodu
    5 jajek
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2 łyżki przyprawy korzennej
    na przełożenie:
    2 opakowania budyniu śmietankowego
    3/4 l mleka
    2 łyżki cukru
    200 g masła
    300 g twardej marmolady wieloowocowej
    na poncz:
    3/4 szklanki posłodzonej herbaty
    100 ml syropu rumowego lub rumu
    dodatkowo:
    100 g czekolady deserowej
    2 łyżki mleka
    3 łyżki startych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.51 (156 ocen)

Korzenny przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku zrumienić 50 g cukru, nie mieszając. Zalać 100 ml wody i mieszać aż karmel się rozpuści, wystudzić. Mąkę połączyć z soda oraz przyprawą i przesiać przez sitko.
    Masło utrzeć na puch z pozostałym cukrem. Następnie ucierając dodawać po jednym żółtku a później miód. Dodawać na zmianę mąkę i przestudzony karmel. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Przełożyć je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec około godzinę w 180*C. Wystudzić i przekroić na 3 blaty (najlepiej kroić na drugi dzień).
  • 2. Wystudzoną herbatę wymieszać z rumem. W blaszce ułożyć dolny blat ciasta. Naponczować i rozsmarować marmoladę, przykryć ciastem i także naponczować. Z mleka, budyniu i cukru ugotować budyń, do gotującego się dodać masło i miksować do momentu aż budyń wchłonie masło a krem będzie jednolity. Gorący wyłożyć na ciasto i przykryć trzecim blatem. Odstawić do ostygnięcia. Czekoladę połamać i umieścić w miseczce z mlekiem. Rozpuścić trzymając nad garnkiem z gorącą wodą. Polać ciasto i posypać orzechami.

Porady

Kroić najlepiej na następny dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować