Świąteczny torcik piernikowy z masą cytrynową

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Smak piernika idealnie komponuje się z przepysznym kremem przygotowaną na bazie śmietany z serkiem mascarpone oraz galaretką cytrynową.
Rewelacyjnie będzie się prezentował na świątecznym stole, ale nie tylko :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki: (tortownica 26 cm)
    Przygotowujemy dwa krążki piernikowe
    1 Krążek piernikowy:
    150g miodu,
    0,5 szklanki cukru,
    ¼ kostki masła,
    2 jajka,
    ½ opakowania przyprawy do piernika,
    1,5 szklanki mąki,
    ¼ szklanki oleju,
    ½ łyżeczka proszku do pieczenia,
    ½ łyżeczka sody,
    ¼ szklanki mleka,
    Krążek biszkoptowy:
    4 jajka,
    4 łyżki cukru,
    4 łyżki mąki pszennej,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    łyżeczka oleju,
    Krem:
    250 g serka mascarpone,
    400 ml śmietany kremówki 36%,
    2 galaretki cytrynowe,
    250 ml gorącej wody,
    oraz:
    kieliszek ulubionego likiery do nasączenia biszkoptu, u mnie cytrynowy ( jeśli ciasta nie będą jadły dzieci),
    opakowanie kandyzowanej skórki pomarańczowej (100g)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Piernik

Świąteczny torcik piernikowy z masą cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy dwa krążki piernikowe.
    Krążek piernikowy:
    Mąkę przesiać z proszkiem i sodą.
    Miód, masło i połowę cukru ogrzać aż cukier się rozpuści i ostudzić.
    Jajka i resztę cukru utrzeć dodając masę miodową. Na koniec dodać mąkę oraz resztę składników, wyrobić ciasto. Piec w 180 stopniach przez 25 min.
    Krążek biszkoptowy:
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy
    Białka ubijamy na sztywno z cukrem, następnie dodajemy po żółtku cały czas delikatnie ubijając i dodajemy pozostałe składniki.
    Napełniamy wysmarowaną odrobiną oleju formę i pieczemy ok. 30 min w temperaturze 180 °C.
    Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy.
    Krem:
    Galaretki dokładnie rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, studzimy.
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy, aż będzie sztywna, następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy serek oraz wlewamy pomału strumyczkiem galaretkę cały czas ubijając.
    Składanie tortu:
    Na pierwszy piernik wykładamy warstwę masy, przykrywamy biszkoptem. Biszkopt nasączamy delikatnie ulubionym likierem i również smarujemy warstwą kremu. Ostatnia, trzecia warstwa to drugi piernik.
    Wierzch i boki torciku smarujemy pozostałym kremem. Górę posypujemy zmiksowaną w
    blenderze kandyzowaną skórką pomarańczową. Wstawiamy do lodówki na kilak godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować