Smak piernika idealnie komponuje się z przepysznym kremem przygotowaną na bazie śmietany z serkiem mascarpone oraz galaretką cytrynową.
Rewelacyjnie będzie się prezentował na świątecznym stole, ale nie tylko :)
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Składniki: (tortownica 26 cm)
Przygotowujemy dwa krążki piernikowe
1 Krążek piernikowy:
150g miodu,
0,5 szklanki cukru,
¼ kostki masła,
2 jajka,
½ opakowania przyprawy do piernika,
1,5 szklanki mąki,
¼ szklanki oleju,
½ łyżeczka proszku do pieczenia,
½ łyżeczka sody,
¼ szklanki mleka,
Krążek biszkoptowy:
4 jajka,
4 łyżki cukru,
4 łyżki mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżeczka oleju,
Krem:
250 g serka mascarpone,
400 ml śmietany kremówki 36%,
2 galaretki cytrynowe,
250 ml gorącej wody,
oraz:
kieliszek ulubionego likiery do nasączenia biszkoptu, u mnie cytrynowy ( jeśli ciasta nie będą jadły dzieci),
opakowanie kandyzowanej skórki pomarańczowej (100g)
Świąteczny torcik piernikowy z masą cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy dwa krążki piernikowe.
Krążek piernikowy:
Mąkę przesiać z proszkiem i sodą.
Miód, masło i połowę cukru ogrzać aż cukier się rozpuści i ostudzić.
Jajka i resztę cukru utrzeć dodając masę miodową. Na koniec dodać mąkę oraz resztę składników, wyrobić ciasto. Piec w 180 stopniach przez 25 min.
Krążek biszkoptowy:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy
Białka ubijamy na sztywno z cukrem, następnie dodajemy po żółtku cały czas delikatnie ubijając i dodajemy pozostałe składniki.
Napełniamy wysmarowaną odrobiną oleju formę i pieczemy ok. 30 min w temperaturze 180 °C.
Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy.
Krem:
Galaretki dokładnie rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, studzimy.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy, aż będzie sztywna, następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy serek oraz wlewamy pomału strumyczkiem galaretkę cały czas ubijając.
Składanie tortu:
Na pierwszy piernik wykładamy warstwę masy, przykrywamy biszkoptem. Biszkopt nasączamy delikatnie ulubionym likierem i również smarujemy warstwą kremu. Ostatnia, trzecia warstwa to drugi piernik.
Wierzch i boki torciku smarujemy pozostałym kremem. Górę posypujemy zmiksowaną w
blenderze kandyzowaną skórką pomarańczową. Wstawiamy do lodówki na kilak godzin.
Komentarze