Świąteczny torcik piernikowy z masą cytrynową

  • wyświetlono: 579 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Smak piernika idealnie komponuje się z przepysznym kremem przygotowaną na bazie śmietany z serkiem mascarpone oraz galaretką cytrynową. Rewelacyjnie będzie się prezentował na świątecznym stole, ale nie tylko :)

b
  • 12 porcje
  • 120min

Składniki

Składniki: (tortownica 26 cm)
Przygotowujemy dwa krążki piernikowe
1 Krążek piernikowy:
150g miodu,
0,5 szklanki cukru,
¼ kostki masła,
2 jajka,
½ opakowania przyprawy do piernika,
1,5 szklanki mąki,
¼ szklanki oleju,
½ łyżeczka proszku do pieczenia,
½ łyżeczka sody,
¼ szklanki mleka,
Krążek biszkoptowy:
4 jajka,
4 łyżki cukru,
4 łyżki mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżeczka oleju,
Krem:
250 g serka mascarpone,
400 ml śmietany kremówki 36%,
2 galaretki cytrynowe,
250 ml gorącej wody,
oraz:
kieliszek ulubionego likiery do nasączenia biszkoptu, u mnie cytrynowy ( jeśli ciasta nie będą jadły dzieci),
opakowanie kandyzowanej skórki pomarańczowej (100g)

Sposób przygotowania przepisu:

Świąteczny torcik piernikowy z masą cytrynową

  • 1. Przygotowujemy dwa krążki piernikowe.
    Krążek piernikowy:
    Mąkę przesiać z proszkiem i sodą.
    Miód, masło i połowę cukru ogrzać aż cukier się rozpuści i ostudzić.
    Jajka i resztę cukru utrzeć dodając masę miodową. Na koniec dodać mąkę oraz resztę składników, wyrobić ciasto. Piec w 180 stopniach przez 25 min.
    Krążek biszkoptowy:
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy
    Białka ubijamy na sztywno z cukrem, następnie dodajemy po żółtku cały czas delikatnie ubijając i dodajemy pozostałe składniki.
    Napełniamy wysmarowaną odrobiną oleju formę i pieczemy ok. 30 min w temperaturze 180 °C.
    Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy.
    Krem:
    Galaretki dokładnie rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, studzimy.
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy, aż będzie sztywna, następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy serek oraz wlewamy pomału strumyczkiem galaretkę cały czas ubijając.
    Składanie tortu:
    Na pierwszy piernik wykładamy warstwę masy, przykrywamy biszkoptem. Biszkopt nasączamy delikatnie ulubionym likierem i również smarujemy warstwą kremu. Ostatnia, trzecia warstwa to drugi piernik.
    Wierzch i boki torciku smarujemy pozostałym kremem. Górę posypujemy zmiksowaną w
    blenderze kandyzowaną skórką pomarańczową. Wstawiamy do lodówki na kilak godzin.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

piernikświętaprzyjęciedo kawyBoże Narodzenia

Komentarze

Podobne przepisy

Keks.

Dodane przez: BABECZKA 35

Piernikowy keks świąteczny

Święta Bożego Narodzenia kojarzą...

Ciasto czekoladowe z masą cytrynową

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Ciasto czekoladowe z masą cytrynową

Mocno czekoladowe ciasto z kwaskową...

Krajanka piernikowa z masą migdałową i powidłami

Dodane przez: ewaeu

Krajanka piernikowa z masą migdałową i powidłami

Krajanka piernikowa z masą migdałową...

Ciasto piernikowe z masą jabłkową i biszkoptami

Dodane przez: Kociołek Iwony

Ciasto piernikowe z masą jabłkową i biszkoptami

Ciasto wzorowane przepisem siostry...

Torcik karpatka z masą serową z galaretkami

Dodane przez: beciiaaa

Torcik karpatka z masą serową z galaretkami

Efektowny, prosty w przygotowaniu...

Świąteczny tort piernikowy

Dodane przez: Anyzkowo

Świąteczny tort piernikowy

Tradycyjne ciasto piernikowe które...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE