REKLAMA

Piernik przekładany galaretką i masą budyniową

wyświetlono: 2038 | dodany do książki kucharskiej: 7 | polecenia: 0

Przy tym wypieku musimy zarezerwować nieco więcej czasu, ale trud się opłaca. Ciasto smakuje wyśmienicie. Krem budyniowy i galaretką tworzą nieco kontrastu. Całość tworzy pyszną i smaczną kompozycję. Moim zdaniem jest to wypiek, który zaskoczy pod czas świąt niejednego gościa.

opublikowany: 27.11.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 2 godz.
  • Średni

Składniki:

  • ciasto na piernik

    350 g maki pszennej
    150 g cukru
    125 g masła
    30 g cukru waniliowego
    30 g przypraw do piernika
    30 g kakao
    10 g proszku do pieczenia
    5 g sody oczyszczonej
    5 jajek
    masa budyniowa
    750 ml mleka
    200 g cukru
    200 g masła
    120 g budyniu waniliowego
    4 żółtka
    galaretka wiśniowa
    400 g wiśni mrożonych
    120 g galaretki wiśniowej
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto na piernik: Masło rozpuszczam wraz z cukrem i kakao. Studzę. Jajka ubijam z cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaję przestudzone masło. Ubijam. Dodaję mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy do piernika. Miksuję. Ciasto przelewam do kwadratowej formy do pieczenia wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piekę około 60 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzę. Kroję na dwie połowy.
    Masa budyniowa: 500 ml mleka zagotowuję z cukrem. W 250 ml mleka rozpuszczam budynie waniliowe i żółtka. Dodaję mieszankę do gotującego się mleka. Gotuję do zgęstnienia i powstania budyniu. Studzę. Miękkie masło miksuje na puch. Dodaję partiami zimny budyń.
    Galaretka wiśniowa: Wiśnie rozmrażam. Lekko gotuję. Miksuję na gładką masę. Dodaję galaretki wiśniowe. Mieszam.
    Na pierwszym blacie smaruję połowę masy budyniowej. Na masie budyniowej układam galaretkę wiśniową. Na galaretce smaruję pozostałą masę budyniową. Układam drugi blat ciasta. Dowolnie dekoruję. Chłodzę w lodówce przez dwie godziny.

Notka redakcyjna

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: violast11 violast11

PIERNIK PRZEKŁADANY MASĄ BUDYNIOWĄ

Bardzo dobry piernik z delikatną masą budyniową

kategoria: Desery opublikowany: 16.03.2012 | wyświetlono: 14807 Książki kucharskie: 11 | Polecenia: 0
Dodane przez: BABECZKA 35 bgg (Kopiowanie)

Piernik przekładany masą serową

Pyszny i bardzo mięciutki.

kategoria: Ciasta do kawy piernik Desery opublikowany: 20.09.2014 | wyświetlono: 2743 Książki kucharskie: 9 | Polecenia: 0
Dodane przez: Konto nieaktywne

Dwukolorowy biszkopt przekładany masą budyniową i galaretką

Przekładaniec, który kryje w sobie wiele smakowitych niespodzianek

kategoria: Desery opublikowany: 28.05.2012 | wyświetlono: 7880 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: groszeksnk groszeksnk

Biszkopt z masą budyniową truskawkami i galaretką

pyszny biszkopt z truskawkami na imprezę lub niedzielę

kategoria: Ciasta Desery biszkopty Ciasto opublikowany: 24.08.2013 | wyświetlono: 147736 Książki kucharskie: 13 | Polecenia: 0
Dodane przez: Bo-Bożena Bo-Bożena

Piernik rumowy przekładany masą bydyniową

Miękki, aromatyczny i smaczny piernik rumowy przekładany masą budyniową.

kategoria: Ciasta piernik galaretki opublikowany: 03.12.2019 | wyświetlono: 1540 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE