Torcik orzechowo dyniowy

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 8 osób

Pyszny torcik dla miłośników orzechów i dyni, ale nie tylko. Smaki idealnie się ze sobą komponują i wzajemnie uzupełniają. Sprawdzi się na każda okazję.

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Składniki: tortownica ok. 18 cm
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    biszkopt orzechowy:
    • 4 jajka,
    • 4 łyżki cukru ( u mnie ksylitol),
    • 50 g mielonych orzechów włoskich,
    • 50 g mielonych orzechów laskowych,
    • 1 łyżka bułki tartej z górką,
    • 1 łyżka mąki pszennej z górką,
    • 1 łyżka kaszy manny,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    masa budyniowo-dyniowa:
    • 300 ml mleka,
    • 1 budynie śmietankowy (waniliowy) bez cukru ( ok. 35g),
    • 120 g pure z pieczonej dyni ( u mnie z dyni pieczonej na słodko z cukrem waniliowym i olejem kokosowym),
    • 120 g masła 82%,
    • 1-2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią,
    masa śmietanowa:
    • 200 ml śmietany 36%,
    • ok. 100 ml gorącej wody,
    • galaretka krystaliczna (u mnie cytrynowa) ,
    oraz strata czekolada do dekoracji,
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto orzechowe

Torcik orzechowo dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt orzechowy:
    W misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, bułkę tartą, kaszę mannę oraz zmielonymi orzechami.
    Białka oddzielamy bardzo dokładnie od żółtek i ubijamy mikserem „na sztywno”. Gdy białka będą już ubite, powoli dodajemy cukier, cały czas ubijając oraz żółtka (po jednym). Na koniec dodajemy stopniowo po łyżce suche składniki delikatnie mieszając łyżką aby piana nie straciła objętości.
    Pianę wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej np. olejem.
    Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 35 – 40 minut, do suchego patyczka.
    Gdy biszkopt jest już upieczony wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na blat do przestudzenia.
    Gdy przestygnie przecinamy na pół. Biszkopt smarujemy dżemem porzeczkowy.
    masa budyniowo-dyniowa:
    Budyń rozpuścić dokładnie w 100 ml mleka.
    Puree z dyni miksujemy z 200 ml mleka i zagotowujemy. Gdy zacznie delikatnie bulgotać skręcamy gaz i strumyczkiem wlewamy budyń, cały czas mieszamy aby powstał jednolity gładki krem. Dodajemy cukier w zależności jak słodki mieliśmy mus i jak słodkie lubimy ciasta. Następnie dodajemy kawałki masła ( ja kroję w małą kostkę aby szybciej się rozpuściło) cały czas energicznie mieszamy do momentu aż masło się rozpuści i i zostanie wchłonięte przez budyń, odstawiamy aby przestygł (najlepiej przykryć np. folią tak aby lekko dotykała masę wtedy nie zrobi nam się kożuch). Przestudzoną masę wykładamy na biszkopt i przykrywamy drugim biszkoptem.
    masa śmietanowa:
    Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy.
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy, aż będzie sztywna. Gdy śmietana będzie już ubita wlewamy pomału strumyczkiem galaretkę cały czas ubijając.
    Masę śmietanową wylewamy na biszkopt i odstawiamy do stężenia. Na koniec dekorujemy starta czekoladową. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

4.49 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Torcik dyniowy z kiwi

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Torcik orzechowo-jabłkowy

To może cię zainteresować