Torcik orzechowo kawowy

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 8 osób

Pyszny torcik dla miłośników kawy i orzechów, ale nie tylko. Smaki idealnie się ze sobą komponują i wzajemnie uzupełniają. Sprawdzi się na każda okazję.

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Składniki: tortownica ok. 18 -20 cm
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Biszkopt:
    • 4 jajka,
    • 4 łyżki cukru ( u mnie ksylitol),
    • 50 g mielonych orzechów włoskich,
    • 50 g mielonych orzechów laskowych,
    • 1 łyżka bułki tartej z górką,
    • 1 łyżka mąki pszennej z górką,
    • 1 łyżka kaszy manny,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    krem:
    • 50 ml likieru kawowego,
    • 50 ml espresso,
    • 400 ml śmietanki 36%,
    • 2-3 łyżeczki żelatyny,
    • 2-3 łyżeczki cukru (u mnie ksylitol),
    oraz:
    • dżem z czarnej porzeczki,
    • zmielone orzechy do dekoracji,
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Biszkopty

Torcik orzechowo kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    W misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, bułkę tartą, kaszę mannę oraz zmielonymi orzechami.
    Białka oddzielamy bardzo dokładnie od żółtek i ubijamy mikserem „na sztywno”. Gdy białka będą już ubite, powoli dodajemy cukier, cały czas ubijając oraz żółtka (po jednym). Na koniec dodajemy stopniowo po łyżce suche składniki delikatnie mieszając łyżką aby piana nie straciła objętości.
    Pianę wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej np. olejem.
    Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 35 – 40 minut, do suchego patyczka.
    Gdy biszkopt jest już upieczony wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na blat do przestudzenia.
    Gdy przestygnie przecinamy na pół. Biszkopt smarujemy dżemem porzeczkowy.
    Krem:
    W gorącym espresso dokładnie rozpuszczamy cukier i żelatynę, studzimy. Ostudzoną kawę mieszkamy z likierem.
    Dobrze schłodzona śmietanę ubijamy na sztywno, następnie pomału strumyczkiem wlewamy kawę i jeszcze chwile ubijamy aby krem był sztywny i gładki.
    Połowę kremu wykładamy na biszkopt posmarowany dżemem i przykrywamy drugim biszkoptem, który smarujemy resztą kremu. Możemy też kremem posmarować boki tortu. Dekorujemy zmielonymi orzechami. Możemy też udekorować całymi orzechami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa kawowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować