Dyniowy torcik

0 (0 ocen)

To pyszny, delikatny w smaku torcik. W tym słodkim wydaniu dynia z pewnością jeszcze nie raz zagości u mnie w domu. Ciasto rozeszło się bowiem błyskawicznie.

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 24 cm
    Biszkopt:
    • 3 jajka,
    • 3 łyżki mąki,
    • 3 łyżki cukru,
    • 1 łyżka oleju,
    • Szczypta proszku do pieczenia,
    • Szczypta soli
    Dyniowa śmietanka:
    • 250 ml śmietanki 30%,
    • 1 galaretka pomarańczowa,
    • 2 łyżeczki żelatyny,
    • 1 kg miąższu dyni,
    • 2-3 łyżki cukru do smaku
    Dyniowo-pomarańczowa galaretka:
    • 90 dag miąższu dyni,
    • 2 łyżki cukru,
    • 1 galaretka pomarańczowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Dyniowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Całość delikatnie mieszamy i przelewamy na przygotowaną tortownicę.
    Biszkopt pieczemy około 15 minut w 180˚C. Gotowy studzimy.
  • Dodawanie galaretki do musu dyniowego 2. ŚMIETANKA:Dynię kroimy w kostkę. Tak przygotowaną gotujemy. Miękką odcedzamy i dokładnie miksujemy. Zmiksowaną umieszczamy na ogniu. Dodajemy do niej cukier, żelatynę oraz galaretkę. Całość chwilkę delikatnie podgrzewamy jednocześnie mieszając, by galaretka i żelatyna się rozpuściły. Tak przygotowaną masę studzimy.
  • Dodanie musu do śmietanki 3. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej zimną, przygotowaną masę dyniowo-pomarańczową. Dokładnie miksujemy i wylewamy na wcześniej upieczony biszkopt. Odstawiamy do lodówki by masa stężała.
  • wylanie galaretki na zastygniętą śmietankę 4. DYNIOWO - POMARAŃCZOWA GALARETKA:
    Dynie kroimy i gotujemy. Miękką odcedzamy, miksujemy i stawiamy na ogniu. Do musu dyniowego dodajemy cukier oraz galaretkę. Mieszamy dokładnie całość by dodane składniki się rozpuściły. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
    Tężejącą masę wylewamy na zastygniętą dyniową śmietankę. Ponownie odstawiamy do zastygnięcia. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować