To pyszny, delikatny w smaku torcik. W tym słodkim wydaniu dynia z pewnością jeszcze nie raz zagości u mnie w domu. Ciasto rozeszło się bowiem błyskawicznie.
Składniki:
Tortownica o średnicy 24 cm
Biszkopt:
• 3 jajka,
• 3 łyżki mąki,
• 3 łyżki cukru,
• 1 łyżka oleju,
• Szczypta proszku do pieczenia,
• Szczypta soli
Dyniowa śmietanka:
• 250 ml śmietanki 30%,
• 1 galaretka pomarańczowa,
• 2 łyżeczki żelatyny,
• 1 kg miąższu dyni,
• 2-3 łyżki cukru do smaku
Dyniowo-pomarańczowa galaretka:
• 90 dag miąższu dyni,
• 2 łyżki cukru,
• 1 galaretka pomarańczowa
Dyniowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Całość delikatnie mieszamy i przelewamy na przygotowaną tortownicę.
Biszkopt pieczemy około 15 minut w 180˚C. Gotowy studzimy.
2. ŚMIETANKA:Dynię kroimy w kostkę. Tak przygotowaną gotujemy. Miękką odcedzamy i dokładnie miksujemy. Zmiksowaną umieszczamy na ogniu. Dodajemy do niej cukier, żelatynę oraz galaretkę. Całość chwilkę delikatnie podgrzewamy jednocześnie mieszając, by galaretka i żelatyna się rozpuściły. Tak przygotowaną masę studzimy.
3.Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej zimną, przygotowaną masę dyniowo-pomarańczową. Dokładnie miksujemy i wylewamy na wcześniej upieczony biszkopt. Odstawiamy do lodówki by masa stężała.
4.DYNIOWO - POMARAŃCZOWA GALARETKA:
Dynie kroimy i gotujemy. Miękką odcedzamy, miksujemy i stawiamy na ogniu. Do musu dyniowego dodajemy cukier oraz galaretkę. Mieszamy dokładnie całość by dodane składniki się rozpuściły. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Tężejącą masę wylewamy na zastygniętą dyniową śmietankę. Ponownie odstawiamy do zastygnięcia. Gotowe.
Komentarze