Torcik orzechowo-gruszkowy

  • wyświetlono: 302 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Fantastyczne ciasto w formie torciku. Biszkopt z mielonymi orzechami przełożony jest tu masą śmietanową oraz masą czekoladową z waniliowymi gruszkami. Opis jest dość długi ale wykonanie nie jest aż tak skomplikowane i trudne jak się wydaje. Smak wynagrodzi nam czas przygotowania, jest przepyszny! Bardzo polecam, ja zapisuję ten przepis do moich ulubionych :)

ja 1
  • 16 porcje
  • 50min
  • Średni

Składniki

biszkopt orzechowy:
3 duże jajka
100 g cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
50 g mielonych orzechów włoskich
100 g mąki pszennej

gruszki:
500 g twardych gruszek
2 szklanki wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego

masa śmietanowa:
150 ml śmietanki kremówki
125 g mascarpone
2 zaokrąglone łyżki cukru

do nasączenia:
100 ml syropu z ugotowanych gruszek

masa czekoladowa:
200 ml śmietanki kremówki
125 g mascarpone
2 zaokrąglone łyżki cukru
100 g gorzkiej czekolady (2 kostki odłożyć do starcia na wierzch)

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik orzechowo-gruszkowy

  • 1. biszkopt
    Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Dodać żółtka i olej, krótko zmiksować. Wsypać mielone orzechy i mąkę, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 25 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec "do suchego patyczka", ok. 30 minut. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na połowę.
  • 2. Gruszki obrać, pokroić w ok. 1 cm kostkę.

    Do garnka wlać wodę, dodać cukier i cukier waniliowy, doprowadzić do wrzenia. Wsypać gruszki, zagotować ok. 1 minuty, odstawić do całkowitego ostudzenia. Dobrze odcedzić na sicie (syropu nie wylewać).
  • 3. masa śmietanowa
    Do miski wyłożyć mascarpone, wsypać cukier. Ubijając wlewać śmietankę aż do uzyskania gęstej masy.
  • 4. masa czekoladowa
    Czekoladę rozpuścić nad parą wodną, ostudzić.

    Do miski wyłożyć mascarpone, wsypać cukier. Ubijając wlewać śmietankę aż do uzyskania niezbyt gęstej masy. Wlać rozpuszczoną czekoladę, krótko zmiksować. Dodać dobrze odsączone gruszki, wymieszać łyżką.
  • 5. wykonanie:

    Na spód tortownicy ułożyć dół biszkoptu orzechowego, nasączyć 50 ml syropu z gruszek. Wyłożyć całą masę śmietanową, wyrównać, przykryć drugą częścią biszkoptu orzechowego, lekko docisnąć, nasączyć resztą syropu z gruszek.

    Na wierzch wyłożyć całość masy czekoladowo-gruszkowej, wyrównać. Posypać startą czekoladą. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortorzechy włoskieciasto z orzechamiorzechygruszkitorcikciasto z gruszkamitorcik z gruszkami

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto gruszkowe z orzechową kruszonką

Dodane przez: Bożena1960

Ciasto gruszkowe z orzechową kruszonką

Dzisiaj upiekłam ciasto z gruszkami,...

Dodane przez: Asia Nowak1

Gruszkowy torcik bez pieczenia

Przepyszny i rozpływający się w...

image-1uq3avp

Dodane przez: xamelka1

Brzoskwiniowy torcik na orzechowym spodzie

Taki torcik twarogowo-brzoskwiniowy...

marchewkowo-orzechowy torcik  z owocami

Dodane przez: agarybak76

Marchewkowo - orzechowy torcik z owocami...

Aromatyczne ciasto marchewkowe,...

Torcik bezowy z orzechową masą krówkową

Dodane przez: Elisa

Torcik bezowy z orzechową masą krówkową

Pyszny tort bezowy.

Torcik bez pieczenia

Dodane przez: anita176

Orzechowo kokosowy torcik bez pieczenia

Bardzo kaloryczny ale wart grzechu

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE