Torcik na zimno śmietanowo-śliwkowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybki torcik na zimno z dodatkiem śliwek. Łatwy w wykonaniu, bardzo pyszny i szybko znikający z talerza.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    Tortownica o śr.24 cm
    2 opakowania śmietany 30% (2x 330 ml)
    200 g jogurtu greckiego
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki żelatyny
    10 okrągłych biszkoptów
    10 dużych ciemnych śliwek
    2 duże brzoskwinie
    Tłuszcz do formy
    1 galaretka (mnie o smaku owoców leśnych)
    Dodatkowo do dekoracji 1 jasna duża śliwka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik na zimno śmietanowo-śliwkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu, wystudzić. Tortownicę posmarować masłem, rozłożyć biszkopty. Śmietanę ubić robotem, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie dodać jogurt grecki, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, wystudzić. Dodać do ubitej śmietany z jogurtem. Wymieszać robotem na jednolitą masę. Na biszkopty wyłożyć 1/3 masy śmietanowo-jogurtowej, wyłożyć połówki 8 wypestkowanych śliwek ciemnych. Wyłożyć pozostałą masę, na nią ułożyć ćwiartki 2 ciemnych śliwek, brzoskwinie i 1 jasną śliwkę. Owoce lekko wcisnąć w śmietanę, schłodzić. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę, schłodzić w lodówce kilka godzin.

Porady

1.spód można wykonać też z dowolnych herbatników.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować