Szybki torcik na zimno z dodatkiem śliwek. Łatwy w wykonaniu, bardzo pyszny i szybko znikający z talerza.
30 min
Składniki:
Składniki:
Tortownica o śr.24 cm
2 opakowania śmietany 30% (2x 330 ml)
200 g jogurtu greckiego
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
10 okrągłych biszkoptów
10 dużych ciemnych śliwek
2 duże brzoskwinie
Tłuszcz do formy
1 galaretka (mnie o smaku owoców leśnych)
Dodatkowo do dekoracji 1 jasna duża śliwka
Torcik na zimno śmietanowo-śliwkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu, wystudzić. Tortownicę posmarować masłem, rozłożyć biszkopty. Śmietanę ubić robotem, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie dodać jogurt grecki, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, wystudzić. Dodać do ubitej śmietany z jogurtem. Wymieszać robotem na jednolitą masę. Na biszkopty wyłożyć 1/3 masy śmietanowo-jogurtowej, wyłożyć połówki 8 wypestkowanych śliwek ciemnych. Wyłożyć pozostałą masę, na nią ułożyć ćwiartki 2 ciemnych śliwek, brzoskwinie i 1 jasną śliwkę. Owoce lekko wcisnąć w śmietanę, schłodzić. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę, schłodzić w lodówce kilka godzin.
Komentarze