Jabłkowo- śliwkowy torcik

0 (0 ocen)

Torcik łączy w sobie zarówno jesienne smaki jak i kolory. To wymarzony deser by umilić sobie czasem kapryśną, deszczową jesienną pogodę. Polecam wykorzystać takie połączenie jabłek, śliwek i cytrynowej galaretki także do przygotowania innych ciasta.

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 24 cm
    Biszkopt:
    • 3 jajka,
    • 3 łyżki cukru,
    • 3 łyżki mąki,
    • 1 łyżka oleju,
    • Szczypta proszku do pieczenia,
    Warstwa jabłkowo-śliwkowa:
    • 0,5 kg jabłek (waga po obraniu),
    • 600 gram śliwek (waga po usunięciu pestek),
    • 2 galaretki cytrynowe,
    • 1/4 szklanki soku jabłkowego,
    • ewentualnie cukier do smaku
    Czekoladowa śmietanka:
    • 0,5 litry śmietanki 30%,
    • 2 łyżki kakao,
    • 1 tabliczka czekolady deserowej,
    • 1-2 łyżki cukru pudru do smaku,
    • 4 łyżeczki żelatyny,
    • mleczna i biała czekolada do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Jabłkowo- śliwkowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno. Do ubitych dokładamy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do puszystej masy jajecznej dodajemy mąkę, proszek oraz olej. Delikatnie mieszamy i wylewamy ciasto na przygotowana tortownicę.
    Biszkopt pieczemy około 15 minut w 180˚C. Gotowy studzimy.
  • przygotowane owoce 2. OWOCOWA WARSTWA: :Obrane jabłka ścieramy na tarte o grubych oczkach. Gotowe łączymy ze śliwkami (pozbawionymi pestek). Tak przygotowane owoce podlewamy sokiem jabłkowym i stawiamy na ogniu. Całość podgrzewamy do momentu jak owoce zmiękną.
  • dodanie galaretki 3. Gotowe miksujemy i ponownie podgrzewamy. Do ciepłej masy wstępujemy galaretki cytrynowe. Całość mieszamy do momentu ich rozpuszczenia, po czym zdejmujemy z ognia i studzimy. Masę ewentualnie możemy dosłodzić. U mnie owoce były wystarczająco słodkie.
  • wyłożenie masy na biszkopt 4. Tężejącą masę owocową wykładamy na upieczony biszkopt. Ciasto wstawiamy do chłody, by masa zastygła.
  • dodanie kakao o śmietanki 5. ŚMIETANKA: Kakao zaparzamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Studzimy. Po rozpuszczeniu powinno przyjąć konsystencję rozpuszczonej czekolady.
    Żelatynę rozpuszczam w około 1/3 szklanki wody. Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy kakao a następnie cukier puder do smaku. Do dokładnie wymieszanej masy wlewamy żelatynę i intensywnie miksujemy.
  • dodanie czekolady 6. Na koniec dodajemy startą czekoladę. Śmietankę z czekoladą mieszamy łyżką i wykładamy na zastygniętą masę owocową.
  • wykończenie 7. . Na wierzch ścieramy mleczną i białą czekoladę. Torcik ponownie wstawiamy do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować