Torcik na zimno

4.5 (197 ocen)

  • 4 godz.

Jego przygotowanie jest pracochłonne, ale efekt wart włożonej pracy, zwłaszcza że przygotowywałam go na urodziny partnera, który z ciast najbardziej lubi właśnie serniki na zimno :)

  • 4 godz.

Składniki:

  • spód:
    200 g herbatników
    100 g masła

    1 kg sera na sernik
    ok. 1/2 kg truskawek ( u mnie mrożone)
    1 słoik jagód w soku własnym
    4 łyżki cukru pudru
    1 mały jogurt naturalny
    1 galaretka brzoskwiniowa
    1 puszka brzoskwiń w syropie
    4 łyżki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Torcik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wyłożyć nimi dno tortownicy (26cm), docisnąć i odstawić do lodówki.
  • 2. Truskawki zagotować i zmiksować blenderem. Dodać 2 łyżki żelatyny, wymieszać do jej rozpuszczenia i wystudzić. 1/2 kg sera zmiksować z 2 łyżkami cukru i musem truskawkowym i wylać na herbatnikowy spód. Odstawić do lodówki do stężenia.
  • 3. Jagody odsączyć z soku i wsypać do niego pozostałą żelatynę. Kiedy spęcznieje rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Wystudzić. Resztę sera zmiksować z jogurtem i 2 łyżkami cukru, dodać żelatynę i na końcu wymieszać z jagodami. Masę jagodową wylać na stężałą masę truskawkową i wstawić do lodówki.
  • 4. 4 połówki brzoskwiń z 1,5 szklanki soku zmiksować blenderem i zagotować. Wymieszać z galaretką i wystudzić. Resztę brzoskwiń pokroić w kostkę i dodać do galaretki. Kiedy zacznie gęstnieć wylać na stężały sernik i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować