Jego przygotowanie jest pracochłonne, ale efekt wart włożonej pracy, zwłaszcza że przygotowywałam go na urodziny partnera, który z ciast najbardziej lubi właśnie serniki na zimno :)
4 godz.
Składniki:
spód:
200 g herbatników
100 g masła
1 kg sera na sernik
ok. 1/2 kg truskawek ( u mnie mrożone)
1 słoik jagód w soku własnym
4 łyżki cukru pudru
1 mały jogurt naturalny
1 galaretka brzoskwiniowa
1 puszka brzoskwiń w syropie
4 łyżki żelatyny
Torcik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wyłożyć nimi dno tortownicy (26cm), docisnąć i odstawić do lodówki.
2.Truskawki zagotować i zmiksować blenderem. Dodać 2 łyżki żelatyny, wymieszać do jej rozpuszczenia i wystudzić. 1/2 kg sera zmiksować z 2 łyżkami cukru i musem truskawkowym i wylać na herbatnikowy spód. Odstawić do lodówki do stężenia.
3.Jagody odsączyć z soku i wsypać do niego pozostałą żelatynę. Kiedy spęcznieje rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Wystudzić. Resztę sera zmiksować z jogurtem i 2 łyżkami cukru, dodać żelatynę i na końcu wymieszać z jagodami. Masę jagodową wylać na stężałą masę truskawkową i wstawić do lodówki.
4.4 połówki brzoskwiń z 1,5 szklanki soku zmiksować blenderem i zagotować. Wymieszać z galaretką i wystudzić. Resztę brzoskwiń pokroić w kostkę i dodać do galaretki. Kiedy zacznie gęstnieć wylać na stężały sernik i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego :)
Komentarze