Torcik migdałowy z masą budyniową

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu torcik migdałowy z masą budyniową. Moje córeczki były zachwycone i torcik zniknął błyskawicznie.
Idealny również do kawy. To również świetna propozycja na święta czy inną okazję.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki: (małą tortownica ok. 18 cm)
    Tort składa się z 3 biszkoptów. Pieczemy 2 biszkopty migdałowe i jeden czekoladowy
    biszkopt migdałowy ( jeden biszkopt):
    2 jajka,
    2 łyżki cukru,
    2 czubate łyżki mąki tortowej Lubella,
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
    szczypta soli,
    25 g zmielonych migdałów,
    2-3 krople aromatu migdałowego,
    biszkopt czekoladowy:
    2 jajka,
    2 łyżki cukru,
    1 czubata łyżka mąki tortowej Lubella,
    1 czubata łyżka budyniu czekoladowego bez cukru,
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
    szczypta soli,
    masa budyniowa z białą czekoladą i migdałami:
    duży budyń śmietankowy ( 64 g),
    płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej,
    500 ml mleka,
    200 g masła extra,
    2-3 łyżki cukru,
    50 g zmielonych migdałów,
    oraz: czekoladowe ozdoby, płatki migdałów,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy

Torcik migdałowy z masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zmielone migdały 1. Migdały zalewam wrzątkiem i pozostawiam na około 10 minut. Następnie odcedzam je i obieram ze skórki. Przestudzone mielę.
  • biszkopty 2. biszkopt migdałowy:
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy.
    Białka ubijamy na sztywno z cukrem, następnie dodajemy po żółtku cały czas delikatnie ubijając i stopniowo dodajemy pozostałe składniki.
    Napełniamy wysmarowaną odrobiną oleju formę i pieczemy ok. 20-25 min w temperaturze 180 °C. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy.
    biszkopt czekoladowy:
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy.
    Białka ubijamy na sztywno z cukrem, następnie dodajemy po żółtku cały czas delikatnie ubijając i stopniowo dodajemy pozostałe składniki.
    Napełniamy wysmarowaną odrobiną oleju formę i pieczemy ok. 20-25 min w temperaturze 180 °C. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy.
  • masa budyniowa 3. masa budyniowa z migdałami
    Budyń i mąkę mieszamy dokładnie w jednej szklance zimnego mleka, aby miało jednolitą konsystencję. Resztę mleka podgrzewamy, pomału wlewamy przygotowany budyń, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu około 3 min cały czas mieszając.
    Zdejmujemy z gazu i pomału dodajemy kawałki masła ( ja kroję w kostkę) cały czas energicznie mieszamy do momentu aż masło się rozpuści i zostanie wchłonięte przez budyń. Gdyby masa robiła się zbyt gęsta i ciężko było mieszać można użyć blendera wtedy masa ładnie nam się zmiksuje i będzie gładka. Na koniec dodajmy zmielone migdały i wszystko dokładnie mieszamy, studzimy (najlepiej przykryć np. folią tak aby lekko dotykała masę wtedy nie zrobi nam się kożuch).
    Składanie tortu:
    Na spodzie kładziemy biszkopt migdałowy, następnie część masy, biszkopt czekoladowy, kolejna warstwę masy, biszkopt migdałowy i resztę masy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa Migdały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować