Pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu torcik migdałowy z masą budyniową. Moje córeczki były zachwycone i torcik zniknął błyskawicznie.
Idealny również do kawy. To również świetna propozycja na święta czy inną okazję.
60 min
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
Składniki: (małą tortownica ok. 18 cm)
Tort składa się z 3 biszkoptów. Pieczemy 2 biszkopty migdałowe i jeden czekoladowy
biszkopt migdałowy ( jeden biszkopt):
2 jajka,
2 łyżki cukru,
2 czubate łyżki mąki tortowej Lubella,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
25 g zmielonych migdałów,
2-3 krople aromatu migdałowego,
biszkopt czekoladowy:
2 jajka,
2 łyżki cukru,
1 czubata łyżka mąki tortowej Lubella,
1 czubata łyżka budyniu czekoladowego bez cukru,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
masa budyniowa z białą czekoladą i migdałami:
duży budyń śmietankowy ( 64 g),
płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej,
500 ml mleka,
200 g masła extra,
2-3 łyżki cukru,
50 g zmielonych migdałów,
oraz: czekoladowe ozdoby, płatki migdałów,
Torcik migdałowy z masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Migdały zalewam wrzątkiem i pozostawiam na około 10 minut. Następnie odcedzam je i obieram ze skórki. Przestudzone mielę.
2.biszkopt migdałowy:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno z cukrem, następnie dodajemy po żółtku cały czas delikatnie ubijając i stopniowo dodajemy pozostałe składniki.
Napełniamy wysmarowaną odrobiną oleju formę i pieczemy ok. 20-25 min w temperaturze 180 °C. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy.
biszkopt czekoladowy:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno z cukrem, następnie dodajemy po żółtku cały czas delikatnie ubijając i stopniowo dodajemy pozostałe składniki.
Napełniamy wysmarowaną odrobiną oleju formę i pieczemy ok. 20-25 min w temperaturze 180 °C. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy.
3.masa budyniowa z migdałami
Budyń i mąkę mieszamy dokładnie w jednej szklance zimnego mleka, aby miało jednolitą konsystencję. Resztę mleka podgrzewamy, pomału wlewamy przygotowany budyń, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu około 3 min cały czas mieszając.
Zdejmujemy z gazu i pomału dodajemy kawałki masła ( ja kroję w kostkę) cały czas energicznie mieszamy do momentu aż masło się rozpuści i zostanie wchłonięte przez budyń. Gdyby masa robiła się zbyt gęsta i ciężko było mieszać można użyć blendera wtedy masa ładnie nam się zmiksuje i będzie gładka. Na koniec dodajmy zmielone migdały i wszystko dokładnie mieszamy, studzimy (najlepiej przykryć np. folią tak aby lekko dotykała masę wtedy nie zrobi nam się kożuch).
Składanie tortu:
Na spodzie kładziemy biszkopt migdałowy, następnie część masy, biszkopt czekoladowy, kolejna warstwę masy, biszkopt migdałowy i resztę masy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego!
Komentarze