Tort z masą budyniową

  • wyświetlono: 25400 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Lubimy torty.Ten był specjalnie zrobiony dla koleżanki z pracy:)

celkapatelka
  • 90min

Składniki

Biszkopt
6 dużych jaj
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na poncz do nasączania biszkopta:
250 ml słabej herbaty
sok z wyciśniętej połówki cytryny
2-3 łyżeczki cukru

Masa budyniowa:
2 szklanki mleka
8 łyżek cukru
2 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 budyń śmietankowy
1 kostka miękkiego masła

Inne dodatki:
dżem morelowy lub brzoskwiniowy do przełożenia
1/2 litra śmietanki 30%
masa śmietanowa o smaku śmietankowym do obłożenia tortu
szklanka wiórków kokosowych
8szt. Rafaello-opcjonalnie

lub inne dodatki do ozdobienia

Sposób przygotowania przepisu:

Tort z masą budyniową

  • 1. Biszkopt:
    Żółtka oddzielone od białek wyłożyć do naczynia i wymieszać z proszkiem do pieczenia (wyrobić łyżką jak na kogel-mogel). Mieszać do chwili, aż "zbieleją" i zostawić na 10-15 minut do wyrośnięcia.
    Białka ze szczyptą soli ubić na sztywna pianę, następnie wsypywać powoli cukier. Ubijać do momentu, aż cukier nie będzie wyczuwalny.
    Do ubitych białek dodać żółtka i wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Wsypywać powoli mąkę
    i całość mieszać łyżką (biszkopt będzie delikatniejszy i pulchny ). Natłuścić tortownicę, wlać ciasto, wyrównać, żeby równo się upiekł. Jak widać na jednym ze zdjęć, ja zapomniałam ją natłuścić, ale biszkopt wyszedł super :)
    Piec 40-45 minut w temp. 180°C
  • 2. Masa budyniowa:
    Z dwóch szklanek mleka odlać 3/4 szklanki i wymieszać z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka zagotować w rondlu (rondel można wcześniej przepłukać wodą, wtedy budyń nie będzie przywierał do dna).
    Na gotujące mleko wlać rozmącony budyń z dodatkami i cały czas mieszać do zagotowania się budyniu.
    Odstawić do wystudzenia.
    Miękkie masło utrzeć na gładką, puszystą masę. Dodawać stopniowo po łyżce budyń, cały czas miksując.
    Można dodać odrobinę kwasku cytrynowego dla "złamania" smaku.
  • 3. Biszkopt przekroić na 3 blaty, każdy nasączyć "ponczem" zrobionym z 250ml herbaty z dodatkiem wyciśniętej cytryny, odrobiny cukru.
    Na pierwszy biszkopt nałożyć obręcz tortownicy i wyłożyć dżem brzoskwiniowy (lub morelowy), położyć drugi biszkopt i wyłożyć na niego masę budyniową, przykryć ostatnim biszkoptem.
    Włożyć ciasto do lodówki, żeby masa stężała.
    W międzyczasie wiórki kokosowe zrumienić bez tłuszczu na patelni.
    Ubić śmietanę 30% i pod koniec ubijania dodać masę śmietanową. Przygotowaną masę włożyć na 30 minut do lodówki.
    Obłożyć tort masą śmietanową, boki i górę podsypać wiórkami, na wierzch położyć Rafaello lub dekorować wg. uznania.

Porady

Użyłam tortownicy o wymiarach 25 cm.Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Łatwiej go przekroić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemasa budyniowatort urodzinowytort z masą budyniową

Komentarze

Podobne przepisy

pączki z masą budyniową

Dodane przez: iziona

Pączki z masą budyniową

Przepis na ciasto jest bardzo uniwersalny,...

Przekładaniec z masą budyniowo-jabłkową

Dodane przez: amaretto

Przekładaniec z masą jabłkowo-budyniową

Placki piernikowe przełożone masą...

Tort z masą cappuccino

Dodane przez: Konto nieaktywne

Tort z masą cappuccino

Tort z biszkoptami czekoladowymi,...

Tort truskawkowy

Dodane przez: miki185

Tort z masą truskawkową

Masa truskawkowa smakuje super...

Pychotka

Dodane przez: justyynkaa99

Pychotka z masą budyniową

Przepyszne:)

Miodowe z masą rabarbarowo-budyniową

Dodane przez: bienpyt

Miodowe z masą rabarbarowo-budyniową

Ciasto miodowe nasycone masą budyniową...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE