Torcik makowy z kajmakiem i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto jabłkowo-czekoladowe: jajka ubić na puszystą pianę z cukrem.Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Jabłko obrać i starkować na tartce o grubym oczku, dodać do ciasta razem ze startą czekoladą. Na końcu połączyć z mlekiem, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o śr.22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.40 minut w 180 st. Wystudzić.
2..Biszkopt makowy: białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać mak i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tej samej tortownicy (o wym.22 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.40 minut w 180 st. Wystudzić
3.Ciasto jabłkowo-czekoladowe nasączyć ponczem, posmarować połową masy kajmakowej i konfiturą wiśniową. Biszkopt makowy nasączyć ponczemi przykryć ciasto. Posmarować pozostałą masą kajmakową. Orzechy drobniej posiekać i podprażyć na suchej patelni. Posypać wierzch torciku i wstawić do lodówki na min.3 godz.
Komentarze