Torcik makowy

4.5 (168 ocen)

Uwielbiam ciasta z dodatkiem maku, a już za takimi w całości wykonanymi z maku wręcz przepadam. Torcik po upieczeniu jest bardzo wilgotny, ciężki od maku, a polewa czekoladowa wspaniale podkreśla jego smak.

Składniki:

  • (forma o średnicy 26 cm)
    200 g maku w ziarenkach lub gotowego już zmielonego
    1 szklanka cukru
    1/2 (100 g) kostki masła
    5 jajek
    1 łyżka miodu naturalnego
    2 łyżki bułki tartej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    polewa:
    2 łyżki mleka
    1 łyżka kakao
    3/4 szklanki cukru
    1/2 (100 g) kostki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery

Torcik makowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak zalać wodą lub mlekiem i gotować do czasu, aż płyn prawie całkowicie odparuje, mieszać by się nie przypalił. Następnie wystudzić i dwa razy przekręcić przez maszynkę z sitkiem o drobnych oczkach. Jeśli korzystamy z gotowego mielonego maku, to zalać go 3/4 szklanki mleka lub wody i na chwilę odstawić.
  • 2. Utrzeć masło z cukrem na gładką masę, w między czasie dodając po jednym żółtku.
    Następnie dodać miód, bułkę tartą, proszek do pieczenia i zmielony mak.
    Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy makowej.
  • 3. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 35 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. W tym przypadku sprawdzając drewnianym patyczkiem, patyczek nie będzie suchy, ale też nie powinno być do niego przyklejone ciasto.
    Upieczone ciasto wystudzić w foremce i schłodzić, dopiero po wystudzeniu wyjąć je z foremki.
  • 4. Składniki na polewę rozpuścić na jak najmniejszym ogniu i wolno gotować do czasu, aż polewa będzie gęstnieć i spływać z łyżki w formie lekko ciągnącej się kropli, zdjąć z ognia i gorącą polewą polewać wierzch ciasta.

Porady

Torcik najlepiej podawać na drugi dzień, po dokładnym schłodzeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować