Torcik makowo-migdałowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Poncz wyszedł idealny do tortu polecam wykorzystać :) Wino FRANCUSKIE półwytrawne białe CELEBRO. Polecam te winko po obiadku można się delektować i pobudzać kubki smakowe .

  • 3 godz.

Składniki:


  • 5 jajek
    50 gram margaryny rozpuszczonej
    20 dag cukru pudru
    3 łyżki tartych migdałów ( Kupuje gotowe BackMit)
    20 dag mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżka proszku do pieczenia
    200 gram maku mielonego ( gotowy kupuje BackMit)

    Poncz:

    wódka czysta 50 ml

    cola 150 ml

    sok z cytryny 2 łyżki

    Wymieszać składniki i nasączać nim biszkopt

    Krem:
    Śmietana 30 % 800 ml

    czekolada mleczna 100 gram

    czekolada biała do dekoracji 100 gram
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik makowo-migdałowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik makowo-migdałowy 1. Miksujemy osobno żółtka z połową cukru . Białka miksujemy z drugą połowa cukru , i ubite białka.
    Do masy żółtkowej wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Na najmniejszych obrotach delikatnie zamieszać.
  • Torcik makowo-migdałowy 2. Teraz dodajemy migdały .
  • Torcik makowo-migdałowy 3. Rozpuszczona margarynę i mak wymieszany , delikatnie zamieszać.
  • Torcik makowo-migdałowy 4. Przekładamy masę makowo migdałową do tortownicy 26 cm pieczemy na papierze do pieczenia 25 minut w 170 stopniach.




  • Torcik makowo-migdałowy 5. Ostudzony biszkopt
  • Torcik makowo-migdałowy 6. Kroje na trzy blaty. Dwa z nich nasączam ponczem
    Krem:
    Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę mleczną i dodajemy do ubitej śmietany .
  • Torcik makowo-migdałowy 7. Przekładamy masą biszkopt makowo migdałowy. Posypujemy startą czekolada białą .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować