Torcik migdałowy

0 (0 ocen)

Ciasto bez mąki pszennej, która została zastąpiona mielonymi migdałami. Warstwa ciasta migdałowego pokryta jest truskawkowym musem, ten z kolei otulony jest warstwą marcepanu, a to wszystko przykryte jest kremem migdałowym na bazie kremowego serka. Ciasto nie jest tak miękkie jak tradycyjny biszkopt

Składniki:

  • Ciasto:

    250g mielonych migdałów bez skórki
    150g cukru pudru
    5 jajek
    1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z migdałów

    Krem:

    100g miękkiego masła
    100g cukru pudru
    100g kremowego serka typu Philadelphia
    1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z migdałów

    Mus truskawkowy:

    100g mrożonych truskawek
    2 łyżki wody

    Dodatkowo:

    80g masy marcepanowej
    80g migdałów w płatkach
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Torcik migdałowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 180°C. Dno tortownicy o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować cienko masłem.
  • 2. Zmielone migdały połączyć z cukrem pudrem. Jajka roztrzepać, dodać do migdałów, dokładnie wymieszać. Dodać ekstrakt z migdałów, wymieszać. Masę przelać do tortownicy i piec przez ok. 40 minut (do suchego patyczka)
  • 3. Przygotować mus: truskawki przełożyć do garnuszka, wlać wodę. Podgrzewać na wolnym ogniu aż truskawki zmniejszą swoją objętość, a większość wody i sok wyparuje. Od czasu do czasu należy mieszać, żeby truskawki się nie przypaliły. Podczas podgrzewania truskawki należy zgniatać widelcem. Uzyskamy gęsty truskawkowy mus.
  • 4. Przygotować krem: masło utrzeć z cukrem na gładką i puszystą masę. Początkowo może się wydawać, że masła jest za mało, ponieważ powstanie dużo grudek, ale po chwili miksowania wszystko się ładnie połączy w całość. Dodać serek, zmiksować na gładki krem. Dodać ekstrakt z migdałów, dokładnie wymieszać. Podzielić na 3 części.
  • 5. Wystudzone ciasto przekroić na trzy równe placki.
  • 6. Masę marcepanową rozwałkować na dwa koła o średnicy 18 cm.
  • 7. Układać warstwy: placek, mus truskawkowy, marcepan, krem, placek, mus truskawkowy, marcepan, krem, placek.
  • 8. Pozostałą częścią kremu posmarować wierzch i boki ciasta.
  • 9. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni na jasno złoty kolor. Wystudzić. Obsypać nimi ciasto. Wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marcepan Migdały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować