Torcik cynamonowo - jabłkowy

  • wyświetlono: 349 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Cynamonowy biszkopt, jabłkowa galaretka, biszkopty, bita śmietana i wiórki z czekolady. Smak dodatkowo podkręca odrobina żubrówki. Torcik zdecydowanie dla dorosłych.

portret

Składniki

biszkopt:
2 jajka
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu mielonego
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

do nasączenia biszkoptu:
1/4 szklanki wody
1,5 łyżki żubrówki

jabłkowa galaretka:
500 g obranych i pozbawionych gniazd nasiennych jabłek
2 łyżki cukru
2 łyżki żubrówki
6 łyżek wody
1 galaretka agrestowa

bita śmietana:
250 ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
1 śmietanfix

dodatkowo:
15 szt. małych okrągłych biszkoptów
3 łyżki żubrówki
4 łyżki soku jabłkowego
wiórki czekoladowe

tortownica o średnicy 18 cm

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik cynamonowo - jabłkowy

  • 1. Przygotowujemy biszkopt: białka ubijamy ze szczyptą soli. Do ubitych białek stopniowo wsypujemy cukier, cały czas ubijając, następnie dodajemy żółtka. Wsypujemy przesiane mąki z proszkiem i cynamon i delikatnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Ciasto wyjmujemy z tortownicy, lekko ścinamy wierzch i zdejmujemy papier. Ciasto przekładamy na paterę i zapinamy wokół obręcz, której wnętrze smarujemy odrobiną oleju. Wodę łączymy z żubrówką. Otrzymanym ponczem nasączamy biszkopt.
  • 3. Jabłka kroimy w małe kawałki, dodajemy cukier, wodę i żubrówkę. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż jabłka zaczną się rozpadać. Gorące miksujemy blenderem, dodajemy galaretkę, mieszamy do jej rozpuszczenia. Studzimy. Gęstniejącą masę wykładamy na biszkopt i wygładzamy powierzchnię.
  • 4. Na galaretce jabłkowej układamy biszkopty lekko nasączone w soku z żubrówką. Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder i śmietanfix i jeszcze chwilę ubijamy. Śmietanę wykładamy na wierzch ciasta, posypujemy wiórkami czekoladowymi. Delikatnie zdejmujemy obręcz (wcześniej należy obkroić ciasto nożem).

Porady

Jeżeli ciasto będą jadły dzieci, żubrówkę zastępujemy wodą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakijabłkaurodzinybita śmietanatorcikimieninyciasto dla dorosłychżubrówkaprzepis_miesiąca1000biszkopt cynamonowy

Komentarze

Podobne przepisy

cynamonowo-jabłkowe ;D

Dodane przez: PolskaGotuje

cynamonowo-jabłkowe szaleństwo!

przepyszne jabłkowe, pachnące cynamonem,...

Jabłkowo cynamonowe ślimaczki

Dodane przez: ankad21

Jabłkowo-cynamonowe ślimaczki

Aromat cynamonu i pieczonego jabłka,...

torciki jabłkowe

Dodane przez: pysiek4

Torciki jabłkowe

Idealne na sprawienie komuś przyjemności

Jabłkowe krążki w cieście cynamonowym

Dodane przez: joanna30

Jabłkowe krążki w cieście cynamonowym

Pyszne jabłuszka na deser lub na...

Superszybki torcik jabłkowy

Dodane przez: joka131

Torcik jabłkowy

Superszybki torcik jabłkowy bez...

Torcik jabłkowo-aroniowy

Dodane przez: bogusia82

Torcik jabłkowo-aroniowy

Do przygotowania torciku użyłam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE