Torcik cytrynowo - jabłkowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto powstało spontanicznie z produktów które miałam akurat pod ręką.

  • 2 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    3 jajka
    1/2 szkl. cukru
    1/2 szkl. mąki
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki oleju
    MASA:
    1 kg jabłek
    2 galaretki cytrynowe
    1 budyń śmietankowy
    1/2 l mleka
    1/2 k. margaryny
    200g śmietany 30% lub 36%
    1 śmietan fix
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Torcik cytrynowo - jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier a później żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem i delikatnie wymieszać z białkami oraz olejem. Wylać do tortownicy. Piec w temp 180 st do suchego patyczka (ok. 30 min). Po ostygnięciu przekroić wzdłuż na 2 placki.
  • 2. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Usmażyć w garnku tak jak na marmoladę, a pod koniec dodać 2 galaretki (proszek) i ostudzić.
    Budyń ugotować wg przepisu i zostawić do ostygnięcia. Zimny budyń zmiksować z margaryną oraz 1/2 masy jabłkowej.
  • 3. Na jeden blat biszkoptu dajemy masę, przykrywamy drugim plackiem i wykładam drugą połowę masy jabłkowej. Na wierzch ubijamy śmietanę z fixem i wkładamy do lodówki do stężenia.

Porady

Można posypać startą czekoladą

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować