Torcik na dzień babci i dziadka

4.99 (162 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Zróbcie niespodziankę najukochańszym dziadkom. Pyszny torcik będzie najwspanialsza niespodzianka dla wyjątkowych dla nas osób.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 1 biszkopt; (trzeba upiec 2 takie biszkopty)

    5 jajek
    10 dkg mąki ziemniaczanej
    10 dkg mąki pszennej
    20 dkg cukru kryształu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 łyżeczek wody
    2 łyżeczki octu
    2 łyżki kakao

    Składniki na masę ananasową;

    1 puszka ananasów
    4 żółtka
    1 budyń śmietankowy
    1 cukier waniliowy
    2 kostki masła
    10 dkg cukru pudru

    Składniki na masę kawową:

    3 jajka
    1/2 szklanka cukru kryształu
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    1 kostka masła

    Składniki na masę truskawkową:

    2 szklanki mleka
    1 mały budyń śmietankowy
    1 szklanka zmiksowanych truskawek
    3 łyżki cukru pudru
    1 kostka masła

    Składniki na mus truskawkowy:

    1 szklanka zmiksowanych truskawek
    1 galaretka truskawkowa


    Do nasączenia;

    200 ml herbaty
    sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki Amaretto

    Dodatkowo:
    lukier plastyczny
    wydruk graficzny na opłatku
    złote i srebrne perelki
    1 litr schłodzonej śmietanki 36procent
    Aromat pomarańczowy
Wystaw ocenę:

4.99 (162 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Placki

Torcik na dzień babci i dziadka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Pieczemy 2 biszkopty (do drugiego biszkoptu dodajemy kakao). Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier, następnie żółtka ubijamy mikserem na pulchną masę dodajemy wodę z octem na końcu wsypujemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia Biszkopty pieczemy ok 20 minut w temp. 180 stopni, studzimy przekrawamy na pół.

    Wykonanie masy ananasowej;
    Z ananasów odlewamy sok do garnka dopełniamy go wodą tak aby wyszło 250 ml płynu dodajemy cukier waniliowy .żółtka budyń śmietankowy wszystko razem miksujemy wkładamy na ogień cały czas mieszając aż budyń zgęstnieje. Odstawiamy go do wystudzenia Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy cały czas miksując po łyżce budyniu Ananasy kroimy w drobną kostkę odsączamy na sitku i dodajemy na końcu da masy.

    Wykonanie masy kawowej:
    Całe jajka ubijamy z cukrem na parze na puszystą masę, dodajemy kawę i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia. Masło ucieramy na puch, partiami dodajemy przestudzoną masę kawową.

    Wykonanie masy truskawkowej:
    Budyń śmietankowy gotujemy w 2 szklankach mleka, studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch, partiami dodajemy budyń i na końcu zmiksowane truskawki.

    Mus truskawkowy:
    Do garnka wlewamy jedną szklankę zmiksowanych truskawek, dodajemy suchą galaretkę i doprowadzamy do wrzenia, studzimy.


    Przekładamy nasączone ponczem biszkopty masą kawową, ananasową oraz truskawkową (na truskawkowej masie za pomocą łyżki, robimy wgłębienie przypominające ślimaka i wlewamy przestudzony mus) i przykrywamy biszkoptem.
    Na wierzch kładziemy rozwalkowany lukier, kładziemy opłatek i cały tort pokrywamy śmietaną ubitą z dodatkiem pomarańczowego aromatu. Zdobimy perełkami.

Porady

Najlepiej smakuje na drugi dzień

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Kawa Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować