Ciasto babci Danusi

4.5 (165 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pewnej niedzieli miałam okazję skosztować to ciasto u mojej babci. Szybko zniknęło z blaszy. To szybkie i łatwe ciasto bardzo mi posmakowało więc poprosiłam babcię o przepis.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • - 4 jajka
    - 1,5 szkl. cukru
    - 1 szkl. mleka
    - 1 kostka margaryny
    - 4 szkl. mąki
    - 1 op. proszku do pieczenia
    - 500 g świeżych lub mrożonych owoców albo 250 g dżemu owocowego
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto babci danusi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztapiamy w rondelku i studzimy. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę , po czym dolewamy mleko i tłuszcz. Wszystko razem ubijamy , dodając porcjami mąkę.
  • 2. Na koniec wsypujemy proszek do pieczenia. 2/3 ciasta wlewamy na blachę posmarowaną tłuszczem. Wykładamy owoce po czym przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy ok.50 min w temp 180.
  • 3. Gotowe ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub ozdobić lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować