Pewnej niedzieli miałam okazję skosztować to ciasto u mojej babci. Szybko zniknęło z blaszy. To szybkie i łatwe ciasto bardzo mi posmakowało więc poprosiłam babcię o przepis.
1 godz. 10 min
Składniki:
- 4 jajka
- 1,5 szkl. cukru
- 1 szkl. mleka
- 1 kostka margaryny
- 4 szkl. mąki
- 1 op. proszku do pieczenia
- 500 g świeżych lub mrożonych owoców albo 250 g dżemu owocowego
Ciasto babci danusi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę roztapiamy w rondelku i studzimy. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę , po czym dolewamy mleko i tłuszcz. Wszystko razem ubijamy , dodając porcjami mąkę.
2.Na koniec wsypujemy proszek do pieczenia. 2/3 ciasta wlewamy na blachę posmarowaną tłuszczem. Wykładamy owoce po czym przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy ok.50 min w temp 180.
3.Gotowe ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub ozdobić lukrem.
Komentarze