Prosty i efektowny torcik. Znika w mig. Nadaje się na każdą okazję. Popularne ciasto, które zwykle jest robione bez pieczenia. Moja wersja składa się z biszkoptu, śmietany kremówki i masy kajmakowej. Smakuje rewelacyjnie.
Składniki:
Biszkopt na tortownicę o średnicy 18 cm. :
mąka - 120 ml.
cukier - 120 ml.
jaja - 3 szt.
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
olej - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
Masa kremówkowo- kajmakowa:
śmietana kremówka - 300 ml.
masa kajmakowa - 1/2 puszki
żelatyna - 2 łyżeczki
woda ciepła - 1.5 łyżki
cukier puder - 1 łyżka
Dodatkowo:
czekolada gorzka - 50 gram
woda - 1/2 szkl.
sok z cytryny - 2 łyżki
cukier - 1 łyżeczka
1.1. Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając.
Następnie dodać żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać olej. Chwilę zmiksować. Przelać na tortownicę o średnicy 18 cm. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok 15-25 min. Sprawdzić patyczkiem. Biszkopt przekroić na pół.
2. Zrobić poncz:
Wodę wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Nasączyć każdy blat biszkoptu.
3. Masa kremówkowo- kajmakowa:
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w wodzie ciepłej. Odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać do rozpuszczenia i stopniowo dodawać do śmietany, miksując mikserem.
4. Nasączony dolni blat tortu wysmarować masą kajmakową. Na to wyłożyć 3/4 śmietany. Następnie ponownie wyłożyć masę kajmakową. Na to drugi biszkopt. Wyłożyć resztę śmietany na tort.
Czekoladę zetrzeć na tarce obsypać tort dookoła oraz z wierzchu.
Komentarze