3 bit luksusowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto wzbogaciłam biszkoptem budyniowym a do kremu dodałam galaretki truskawkowe. Dzięki temu nabrało ono bardziej wyrafinowanego smaku.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt
    5 jajek
    1 budyń waniliowy
    ok. 2/3 szkl mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    1 szkl cukru

    krem
    1 l mleka
    2 duże budynie śmietankowe
    2 galaretki truskawkowe
    250 g margaryny lub masła

    dodatkowo
    1 puszka masy kajmakowej
    2 duże opakowania herbatników
    330 ml śmietany 30 %
    1 śmietanex
    3 łyżki cukru pudru
    kilka kostek mlecznej lub gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

3 bit luksusowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukry i stopniowo po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy przesianą mąką z proszkiem i budyniem. Wlewamy ciasto do formy 25 x 40 cm i pieczemy w 180 stopniach.

    W szklance mleka mieszamy budynie śmietankowe, resztę gotujemy. Na wrzące wlewamy mieszankę. Kiedy budyń zgęstnieje wsypujemy suche galaretki. Dokładnie mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia. Następnie ucieramy miękką margarynę lub masło. Stopniowo dodajemy zimy budyń.

    Krem wykładamy na biszkopt. Na nim układamy warstwę herbatników. Puszkę z kajmakiem podgrzewamy. Kiedy będzie płynny smarujemy nim ciastka. Nakładamy drugą warstwę herbatników. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietanexem. Smarujemy wierzch ciasta i posypujemy startą czekoladą. Wstawiamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować