krem
1 l mleka
2 duże budynie śmietankowe
2 galaretki truskawkowe
250 g margaryny lub masła
dodatkowo
1 puszka masy kajmakowej
2 duże opakowania herbatników
330 ml śmietany 30 %
1 śmietanex
3 łyżki cukru pudru
kilka kostek mlecznej lub gorzkiej czekolady
3 bit luksusowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukry i stopniowo po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy przesianą mąką z proszkiem i budyniem. Wlewamy ciasto do formy 25 x 40 cm i pieczemy w 180 stopniach.
W szklance mleka mieszamy budynie śmietankowe, resztę gotujemy. Na wrzące wlewamy mieszankę. Kiedy budyń zgęstnieje wsypujemy suche galaretki. Dokładnie mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia. Następnie ucieramy miękką margarynę lub masło. Stopniowo dodajemy zimy budyń.
Krem wykładamy na biszkopt. Na nim układamy warstwę herbatników. Puszkę z kajmakiem podgrzewamy. Kiedy będzie płynny smarujemy nim ciastka. Nakładamy drugą warstwę herbatników. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietanexem. Smarujemy wierzch ciasta i posypujemy startą czekoladą. Wstawiamy do lodówki.
Komentarze