Topfenkolatsche - austriackie pierożki drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne drożdżowe bułeczki z nutą pomarańczy nadziewane aksamitnym, aromatycznym serkiem i uprażonymi jabłkami. Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealne jako weekendowe śniadanie czy deser do kawy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na ciasto:
    800 g mąki pszennej
    60g świeżych drożdży
    szklanka ciepłego mleka
    szklanka cukru pudru
    łyżka cukru waniliowego
    2 jajka
    2 żółtka
    5 łyżek miękkiego masła
    szczypta soli
    skórka otarta z pomarańczy
    Nadzienie serowe:
    2 łyżki miękkiego masła
    500 g sera 3-krotnie mielonego na sernik
    2 żółtka
    5 łyżek cukru pudru
    2 łyżki cukru waniliowego
    skórka z cytryny
    Nadzienie jabłkowe:
    4 jabłka
    łyżka masła
    łyżka brązowego cukru
    łyżka miodu
    szczypta cynamonu
    Dodatkowo
    białko do posmarowania pierożków
    50 g płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Topfenkolatsche - austriackie pierożki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować zaczyn- Drożdże kruszymy, zasypujemy łyżką cukru waniliowego. Kiedy drożdże staną się płynne, dodajemy 2 łyżki mąki oraz ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy i odstawimy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. W misce łączymy składniki suche- pozostałą mąkę, cukier puder, sól, skórkę pomarańczową. Dodajemy zaczyn, jajka, żółtka oraz masło. Całość dokładnie wyrabiamy. Przykrywamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masa serowa- masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy serek oraz żółtka. Pod koniec dodajemy skórkę cytrynową. Masa jabłkowa- jabłka obieramy i kroimy w zgrabną kostkę. Masło topimy na patelni, dodajemy miód i cukier. Dodajemy pokrojone jabłka i chwilkę prażymy, aż owoce stracą swoją surowość, ale zachowają kształt. Doprawiamy cynamonem. Studzimy. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy go na mniejsze części. Wałkujemy na prostokąt o grubości ok 1 cm, wykrawamy kwadraty o boku ok. 6-7 cm. Na środek każdego wykładamy po łyżce dowolnego farsz- możemy też połączyć oba farsze w jednym ciasteczku. Rogi ciasteczek składamy do środka, dobrze zlepiamy . Ciasteczka odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy je robełtanym białkiem, posypujemy migdałami. Pieczemy w temp. 180 stopni, termoobieg, ok. 30 minut, aż się zezłocą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować