Tiramisu baba

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepyszny włoski deser tiramisu w zmienionej ( co nie znaczy mniej smacznej! ) wersji.W formie babki!Przepyszny krem mascarpone , biszkopt , kawa ... i dodatek czekolady sprawiają , że choć na chwilę przenosimy się do włoskiego raju!

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI :

    * mascarpone – 500 g

    * żółtko – 4 szt

    * cukier puder – 150 g

    * likier amaretto – 2 łyżki

    * płatki migdałów – 50 g

    * okrągłe biszkopty – 1 op

    * mocna kawa – 200 ml

    * żelatyna – 2 łyżeczki

    * kakao – 1 łyżka

    * czekolada – 50 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery Biszkopty Tiramisu

Tiramisu baba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

    Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody , dokładnie mieszamy , studzimy.

    Żółtka ucieramy na parze z cukrem pudrem i likierem amaretto.

    Mascarpone miksujemy i nie przerywając dodajemy na przemian żelatynę i masę jajeczną.

    Wsypujemy podprażone na patelni płatki migdałów i delikatnie mieszamy.

    Połowę masy wlewamy do formy na babkę , wygładzamy.

    Przykrywamy biszkoptami namoczonymi w kawie.

    Zalewamy resztą serowej masy , wygładzamy.

    Przykrywamy resztą namoczonych biszkoptów.

    Wkładamy do lodówki na kilka godzin ( najlepiej całą noc ).

    Przy wyciąganiu możemy włożyć formę na chwilę do gorącej wody – baba łatwiej wyjdzie.

    Posypujemy kakao i posiekaną czekoladą.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować