Babka olejowa

5 (169 ocen)

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszna, puszysta i delikatna. Do tego bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu.

Idealna do świątecznej (i nie tylko) kawy :)

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka

    150 g mąki pszennej

    100 g cukru

    125 ml oleju rzepakowego

    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Biszkopty

Babka olejowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodać cukier i ubijać aż będzie szklista. Następnie, cały czas ucierając, dodawać po 1 żółtku. Później na przemian po trochę oleju i mąki.

    Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok 30-40 minut. Ostudzić i dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować