REKLAMA

Tiramisu

wyświetlono: 16823 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Tiramisu to niezwykle delikatny i pyszny włoski deser. Składający się z jajek, serka mascarpone, biszkoptów, kawy, cukru, likieru amaretto i kakao.Składniki proste, łatwo dostępne i mało skomplikowane przygotowanie.

opublikowany: 08.08.2016
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • (dla 4 - 5 osób)

    4 żółtka
    4 łyżki cukru pudru
    500 g serka mascarpone
    1 opakowanie (200 g) biszkoptów podłużnych (u mnie Italian ladyfinger Vicenzovo do tiramisu)
    200 ml wrzącej wody
    4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    2 - 3 łyżki likieru Amaretto
    2 - 3 łyżki cukru trzcinowego lub białego
    4 - 5 łyżek kakao naturalnego
    foremka lub naczynie szklane (u mnie o wymiarach opakowania biszkoptów około 10 cm x 30 cm)
Ocena:

(średnia 4.5 z 199 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę i cukier trzcinowy zalać wrzątkiem i wystudzić. Dodać likier amaretto.
  • 2. Żółtka z cukrem pudrem włożyć do miski i postawić na garnku z wrzącą wodą, tak by dno nie dotykało lustra wody. Cały czas mieszać łyżką, aż żółtka będą miały jednolity jasny kolor, a cukier się całkowicie rozpuści.
  • 3. Zdjąć miskę z garnka z gorącą wodą i masę jajeczną miksować do czasu, aż wystygnie, będzie prawie biała i puszysta. Następnie stopniowo dodawać po łyżce serka mascarpone i bardzo delikatnie, na wolnych obrotach miksera łączyć go z masą. Intensywnie nie miksować, gdyż masa stanie się rzadka. Masa ma postać delikatnego kremu, który daje się rozsmarowywać (pozostawia ślady po łyżce), ale nie rozpływa się.
  • 4. Biszkopty układać w foremce i dokładnie za pomocą łyżeczki polewać zimną kawą (wykorzystać tylko 1/2 kawy). Można kawę przelać do głębokiego talerza i maczać w niej biszkopty lecz należy uważać by nie namaczać za mocno, gdyż będą się rozpadać.
  • 5. Na biszkopty wyłożyć połowę masy z mascarpone, wyrównać i delikatnie oprószyć za pomocą sitka kakao.
  • 6. Następnie ułożyć biszkopty, namoczyć kawą i rozsmarować pozostałą część masy kremowej. Jeśli tiramisu będzie jedzone w tym samym dniu, to wierzch oprószyć kakao, jeśli zaś na dzień następny, to lepiej to zrobić na drugi dzień. Tiramisu wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby się schłodziło i połączyły się wszystkie smaki.

Porady

Gdyby były problemy z krojeniem zbyt miękkiej masy, proponuję formę z tiramisu wstawić na około 20 - 30 minut do zamrażarki.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: MITITIKŁA

Tiramisu

Tradycyjny, włoski deser, który zachwyci każdego smakosza. Wersja bez żółtek.

kategoria: Ciasta Desery ciastka biszkopty bezy tiramisu likiery kawy opublikowany: 18.05.2014 | wyświetlono: 4131 Książki kucharskie: 13 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE