TATAR Z WOŁOWINY

4.5 (200 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

SMACZNY

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 gram polędwicy wołowej
    2 żółtka
    1 łyżka whisky
    4 łyżki oliwy
    1 łyżka soku z cytryny
    przyprawy:
    Maggi w płynie, sól, pieprz, słodka mielona papryka
    Dodatkowo:
    Posiekana cebula
    Posiekana marynowana cukinia lub ogórki korniszony
    Ewentualnie jeszcze posiekane marynowane grzybki i kapary
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Tatar

Tatar z wołowiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwicę po umyciu i dokładnym osuszeniu zemleć 2 razy, chociaż prawdziwy tatar jest z mięsa posiekanego drobniutko,
    dodać Whisky, sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz, słodką mieloną paprykę i połączyć razem.
    Uformować gałki i ułożyć na talerzu.
    Dookoła obłożyć posiekaną cebulką i innymi w/w dodatkami.
    Dodatkowe żółtka podać w kieliszku lub zrobić wgłębienie w każdej porcji i wbić tam żółtko
    Ilość oliwy regulujemy sami, masa ma być spójna, nie może być za rzadka:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Bez gotowania Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować