Tatar z wędzonego łososia

4.5 (155 ocen)

  • 30 min

czyli łososiowy smakołyk dla każdego

  • 30 min

Składniki:

  • 200 g wędzonego łososia w kawałku
    1 średnia posiekana cebulka fioletowa, ok. 1 łyżka
    2 małe posiekane ogórki konserwowe bez skórki, ok. 1 łyżka
    5 - 6 posiekanych marynowanych pieczarek, ok. 1 łyżka
    1/2 łyżeczki posiekanego koperku
    szczypta pieprzu cytrynowego
    sos do scalenia masy:
    1 żółtko + 2,5 łyżki oliwy lub dobrego oleju + 1/2 łyżeczki łagodnej musztardy + szczypta soli i łyżka soku z cytryny
    pozostałe składniki na 8 porcji:
    4 jajka ugotowane na twardo
    długi świeży ogórek
    8 wykałaczek + 8 jagód suszonej żurawiny
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki Koreczki Tatar

Tatar z wędzonego łososia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0otrcds 1. Z łososia zdjąć skórę, wyjąć ew.ości, posiekać (powinno wyjść ok. 3 łyżki), połączyć z cebulą, ogórkami i pieczarkami, wymieszać.
  • image-270gbig 2. Składniki na sos wymieszać widelcem, doprawić do smaku solą i sokiem cytrynowym, zalać masę łososiową, do całości dodać koperek i delikatnie wymieszać.
  • image-1k0h6bd 3. Umyty ogórek pociąć na długie cienkie plastry, posolić aby zmiękły.
  • image-1q2d670 4. Ugotowane i ostudzone jajka podzielić na pół, każdą część zawinąć w plaster ogórka (powstaną jakby koszyczki), spiąć wykałaczką z żurawiną.
  • image-0sg3ca4 5. Koszyczki napełnić tatarem i udekorować wg uznania.
  • image-0he5d04 6. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester Święta Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować