Tartaletki ze śliwkami i chrupiącą kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche tartaletki z warstwą świeżych, soczystych śliwek i chrupiącą kruszonką to świetny pomysł na słodkie małe co nieco z sezonowymi owocami do małej czarnej.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    280g mąki pszennej
    150g masła extra
    1 jajko
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    85g cukru pudru

    Kruszonka:
    100g mąki pszennej
    50g cukru
    50g masła ekstra

    Wypełnienie tartaletek:
    800g śliwek węgierek
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    4 łyżki cukru brązowego

    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania tartaletek
    masło do wysmarowania foremek
    bułka tarta do posypania foremek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tartaletki ze śliwkami i chrupiącą kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wypełnienie tartaletek:
    Śliwki umyć, pozbawić pestek, pokroić w ćwiartki, wymieszać z mąką ziemniaczaną i brązowym cukrem.
  • 2. Kruszonka:
    Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy kruszonki.
  • 3. Ciasto kruche:
    Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką
    i zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wylepić foremki tartaletek wysmarowane masłem i posypane bułką tartą o średnicy 9cm,. Tartaletki napełnić śliwkami i posypać kruszonką.
  • 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut. Tartaletki ostudzić i posypać cukrem pudrem. Również można podawać na ciepło z gałką lodów. Z porcji wychodzi około 10 tartaletek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dla dzieci

Podobne przepisy

To może cię zainteresować