Kruche tartaletki z warstwą świeżych, soczystych śliwek i chrupiącą kruszonką to świetny pomysł na słodkie małe co nieco z sezonowymi owocami do małej czarnej.
1 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto kruche:
280g mąki pszennej
150g masła extra
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
85g cukru pudru
Tartaletki ze śliwkami i chrupiącą kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wypełnienie tartaletek:
Śliwki umyć, pozbawić pestek, pokroić w ćwiartki, wymieszać z mąką ziemniaczaną i brązowym cukrem.
2.Kruszonka:
Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy kruszonki.
3.Ciasto kruche:
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką
i zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wylepić foremki tartaletek wysmarowane masłem i posypane bułką tartą o średnicy 9cm,. Tartaletki napełnić śliwkami i posypać kruszonką.
4.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut. Tartaletki ostudzić i posypać cukrem pudrem. Również można podawać na ciepło z gałką lodów. Z porcji wychodzi około 10 tartaletek.
Komentarze