Tartaletki ze śliwkami i kruszonką

4.5 (192 ocen)

  • 60 min

Ostatnie śliwki w tym sezonie jakie miałam okazję zerwać na działce moich teściów. Niewielka ilość jaka pozostała i tak sobie uświadomiłam, że nie nacieszyłam się nimi tego lata. Dzisiaj padło na mini tartaletki ze śliwkami i kruszonką w, których zasmakował mój mąż. Kruche babeczki ze śliwkami , pol

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 6-8 foremek

    mąka pszenna 275 g
    margaryna dobrej jakości lub masło 120 g
    cukier puder 2 łyżki
    szczypta soli
    żółtka z 2 jaj
    zimna woda 3 łyżki
    proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
    ponadto śliwki 200 g, cukier puder do posypania, kruszonka
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Tartaletki Desery

Tartaletki ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Mąkę przesiać do misy, dodać sól, i cukier. Zimne masło pokroić w mniejszą kostkę, dodać do całości, posiekać z grubsza. Żółtka oddzielić od białek, dodać do mąki (natomiast białka można wykorzystać do innych wypieków, przechowuję w pojemniku plastikowym najczęściej mrożę). Wszystkie składniki posiekać za pomocą siekacza, lub noża, natomiast dłońmi zagnieść na sam koniec i dość krótko, aby nie potrzebnie dłońmi nie ogrzewać ciasta. Ciasto rozwałkować, przełożyć na natłuszczone foremki uformować spód dokładnie wylepić boki. Babeczki zapiec w temperaturze 180 °C przez 10 minut. Śliwki umyć, usunąć pestki pokroić na mniejsze kawałki następnie ułożyć na babeczkach, posypać wierzch kruszonką. Tartaletki piec przez kolejne 10-15 minut, ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować