Tartaletki ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki przekrój na pół, wyjmij pestki i przekrój w pół talarki. Na gorącej wyłóż 25 g masła i smaż pokrojone śliwki ok 5 minut. Na koniec dodaj 1 łyżkę miodu. Odstaw do ostygnięcia.
2.Ciasto: do miski przesiej mąkę przez sitko. Dodaj cukier, jajko, pokrojone masło, mleko i sól. Zagnieć ciasto. Rozwałkuj cienko ciasto na desce i wykrój trochę większe kółka od foremki (po 2 do każdej spód + góra).
3.Wylep foremki ciastem, wyłóż do każdej ostygnięte śliwki, posyp trochę mąką i nakryj drugim kółkiem.
4.Mielone migdały ucieramy z 25g miękkiego masła i 1 łyżką miodu. Tak na wierzch wykładaj przygotowaną kruszonkę. Piecz w piekarniku w 180 stopniach przez 25-30 min. Posyp cukrem pudrem.
Komentarze