Tartaletki z kremem cytrynowym, bezą włoską i figami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kruche tartaletki z ciekawym nadzieniem - połączeniem kremu cytrynowego, bezy włoskiej i fig.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    230 g mąki pszennej
    40 g cukru pudru
    szczypta soli
    130 g zimnego masła
    1 jajko

    Lemon curd:
    1 jajko
    1 żółtko
    80g cukru
    40g masła
    skórka otarta z 1 cytryny
    sok wyciśnięty z 1 cytryny

    Beza włoska:
    3 białka jaj w temperaturze pokojowej
    150 g cukru (podzielone na dwie części: 120 g  i 30 g)
    90 ml wody

    Dodatkowo:
    250g serka mascarpone
    4 dojrzałe figi
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tartaletki

Tartaletki z kremem cytrynowym, bezą włoską i figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do przesianej mąki dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Następnie dodać jajko, cukier, sól i za pomocą robota kuchennego lub malaksera wyrobić ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
  • Tartaletki 2. Foremi na tartaletki oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm, wykrawać koła odrobinę większe od średnicy foremek i wykleić nimi foremki na tartaletki, ciasto ponakłuwać widelcem. Tak przygotowane ciasto piec w temperaturze 190°C przed około 15 minut. Wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce.
  • 3. Przygotować lemon curd. Otrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć z niej sok.
    Jajko, żółtko i cukier roztrzepać w garnuszku i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając. Po chwili dodać masło, skórkę i sok z cytryny. Podgrzewać cały czas mieszając do zgęstnienia kremu, przestudzić.

    W misie miksera zmiksować serek mascarpone, dodać przygotowany lemon curd i zmiksować do połączenia składników.
  • 4. Przygotować bezę włoską:
    W małym rondelku wymieszać wodę i 120 g cukru. Wstawić na mały gaz i podgrzewać, aż cały cukier się rozpuści. Następnie zwiększyć gaz na średni i podgrzewać przez kilka minut, nie mieszając płynu, aż syrop dojdzie do temperatury około 110°C. Nie wyłączać gazu, syrop powinien dalej się podgrzewać.

    Następnie należy zacząć ubijać białka mikserem na średnich obrotach do momentu, aż będą prawie sztywne. Cały czas ubijając, dodawać do nich po trochu pozostałe 30 g cukru.

    W tym czasie syrop powinien mieć już temperaturę około 115-120°C ( syrop pwonien być odpowiednio gęsty, ale jeszcze nie zmienić koloru na bursztynowy). Zmniejszyć obroty miksera na niskie i cienkim strumieniem wlewać syrop do białek, dobrze rozprowadzając go po całej misce. Następnie zwiększyć obroty miksera i ubijać wszytko jeszcze przez maksymalnie 10 minut, do momentu, aż beza ostygnie i wróci do temperatury pokojowej oraz zrobi się błyszcząca. Można to sprawdzić przez dotknięcie spodu miski.
  • 5. Na tartaletki nakładać małą łyżeczką krem cytrynowy i równomiernie rozprowadzić. Bezę włoską umieścić w rękawie cukierniczym i za pomocą dowolnej tylki ozdobić tartaletki. Następnie przy użyciu palnika delikatnie opiec bezy na tartaletkach. Figi pokroić na ćwiartki i każdą z ćwiartek umieścić obok bezy na tartaletkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować