Wyśmienita fuzja smaków.Ser pleśniowy,pieczarki,jajko,pomidory,świeży szpinak i francuskie lekko solone ciasto.Wakacyjne wieczory i takie wspaniałe jedzenie potrafią dać wiele radości i rozkosz.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- ciasto francuskie gotowe-arkusz: 1 opakowanie
- ser pleśniowy (np.ser Fourme Ambert extra "Jansen"): 100 gramów
- pomidory krajowe: 2 sztuki
- szpinak świeży-liście: 1 pęczek
- jajko gotowane na twardo: 2 sztuki
- pieczarki: 6 sztuk
- biały ser: 200 gramów
- zioła prowansalskie: 1 łyżka
- parmezan: 20 gramów
- sól morska prowansalska "Specjalite" ("Kamis"): 1 szczypta
- pietruszka lub kolendra świeża liście: 10 sztuk
- oliwa lub olej z pestek winogron: 2 łyżki
- ognista mieszanka przypraw "Specjalite": 2 szczypty
Tarta ze szpinakiem,serem pleśniowym i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W okrągłej formie do pieczenia biszkoptu rozkładamy arkusz ciasta francuskiego,tak,aby wylepić nim dno formy i boki.Ciasto nakłuwamy widelcem(co 2 cm).Smarujemy oliwą,posypujemy solą, ziołami prowansalskimi.
2.Na cieście rozsmarowujemy biały ser. Myjemy liście szpinaku,blanszujemy je na rozgrzanej oliwie(4-5 minut).
3.Na serze układamy zblanszowne liście szpinaku.
4.Myjemy pieczarki,kroimy w plasterki,układamy na szpinaku.
5.Myjemy pomidory,kroimy w kostkę.Gotujemy jajka na twardo ( 8 minut od zagotowania wody).Układamy na pieczarkach plasterki jajek,posypujemy ognistą mieszanką przypraw.Na jajkach układamy pomidory.
6.Ser pleśniowy kroimy w kostkę.Parmezan ścieramy na tarce.
7.Serami posypujemy tartę.
8.Piec w temperaturze 220 stopni przez 12-15 minut.Tartę udekorować listkami pietruszki lub kolendry.
Komentarze