Tarta z szynką szwarcwaldzką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Z przesianej mąki, oregano, soli, zimnego masła pokrojonego na małe kawałki, żółtka i jogurtu greckiego zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na 30 min do lodówki. Następnie przygotowanym ciastem wyłożyć dokładnie i równomiernie blaszkę do tarty , nakłuć widelcem i podpiec przez 15min w 200°C (góra-dół). W międzyczasie przygotować masę jajeczną.
2.Jajka wymieszać z jogurtem , solą , pieprzem i oregano. Całość przelać do podopiecznego kruchego ciasta i ułożyć na niej pokrojoną w mniejsze kawałki szynkę szwarcwaldzką, pokrojone na pół pomidorki , pokrojoną w kosteczkę mozzarellę i pokrojoną w piórka cebulę. Całość piec w 180°C (góra-dół) przez około 35-40min. Smacznego ♥
Komentarze