Tarta z Szynką Szwarcwaldzką

3.5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna, zdrowa tarta z szynką szwarcwaldzką poleca się na obiadek lub kolację

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na kruche ciasto (forma 26cm) :
    250g mąki orkiszowej (typ 550) lub pszennej
    100g masła
    1 żółtko
    150g jogurtu greckiego
    1 łyżeczka płaska soli
    0,5 łyżeczki oregano

    Składniki na masę jajeczną
    300g jogurtu greckiego
    2 jaja + jedno białko które pozostało z kruchego ciasta
    2,5 plasterki szynki Szwarcwaldzkiej
    10 sztuk pomidorków cherry
    0,5 fioletowej cebuli
    0,5 sztuki Mozzarelli
    1 łyżeczka oregano
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Tarta na słono

Tarta z szynką szwarcwaldzką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Z przesianej mąki, oregano, soli, zimnego masła pokrojonego na małe kawałki, żółtka i jogurtu greckiego zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na 30 min do lodówki. Następnie przygotowanym ciastem wyłożyć dokładnie i równomiernie blaszkę do tarty , nakłuć widelcem i podpiec przez 15min w 200°C (góra-dół). W międzyczasie przygotować masę jajeczną.
    2.Jajka wymieszać z jogurtem , solą , pieprzem i oregano. Całość przelać do podopiecznego kruchego ciasta i ułożyć na niej pokrojoną w mniejsze kawałki szynkę szwarcwaldzką, pokrojone na pół pomidorki , pokrojoną w kosteczkę mozzarellę i pokrojoną w piórka cebulę. Całość piec w 180°C (góra-dół) przez około 35-40min. Smacznego ♥
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka szwarcwaldzka Mąka orkiszowa Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować