Polędwiczka otulona szynką szwarcwaldzką

4.5 (160 ocen)

Polędwiczka wyszła bardzo smaczna,niewysuszona w środku jednym słowem idealna :)

Składniki:

  • NA DWIE PORCJE:
    2 kawałki polędwiczki wieprzowej ok.4cm(każdy kawałek)
    2 plastry szynki szwarcwaldzkiej
    1 mała cienka cukinia
    sok z połowy pomarańczy
    1 łyżka oleju
    sól morska,pieprz świeżo mielony wg.uznania
    PONADTO:
    naczynie żaroodporne ,1 łyzka olej,2 wykałaczki
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Polędwiczka otulona szynką szwarcwaldzką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • podsmazamy cukinię 1. Umytą i osuszona cukinię za pomocą obieraczki do warzyw kroimy w paseczki i podsmażamy na jednej łyżce oleju z dodatkiem soli i pieprzu do lekkiego zwiędnięcia (ciągle mieszając)- odstawiamy
  • smazymy polędwiczki 2. Oczyszczone z błonek kawałki polędwiczki zawijamy w szynkę szwarcwaldzką,delikatnie solimy(nie za dużo bo szynka jest słonawa) , pieprzymy i spinamy wykałaczkami. Podsmażamy mięso z każdej strony po 2 minuty.
  • przed włozeniem do piekarnika 3. Podsmażone polędwiczki przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego,polewamy sokiem z połowy pomarańczy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C (grzanie góra-druga półka od góry) na 10 minut (po pięciu minutach pieczenia przekręcamy na drugą stronę) i gotowe.
  • Smacznego !!! 4. Podajemy polędwiczkę od razu po przygotowaniu ułożoną na porcji cukini z ulubionymi dodatkami :)
    Smacznego......
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować