Tarta z szparagami i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Forma do tarty 22 cm , wysmarowana tłuszczem i posypana bułką.
Pieczarki ścieram na grubych oczkach tarki, cebulę siekam.
Szparagi przełamuję na pół, łodyżki kroję w 1 cm paski, główki zostawiam w całości.
Na patelni przesmażam pieczarki z cebulą, po 8-10 minutach dodaję łodygi szparag i smażę jeszcze kilka minut.
Pod koniec dodaję główki szparag i smażę dosłownie minutę.Studzę.
Sos.
Składniki sosu mieszam widelcem lub łyżką.
Wszystkie składniki ciasta siekam i zagniatam.
Gotowym ciastem wykładam spód i boki formy.
Ciasto podpiekam 10-13 minut w 180 C.
Potem nakładam nadzienie, zalewam sosem i szybko wstawiam z
powrotem do piekarnika.
Piekę jeszcze około 30 minut.
Komentarze