ok. 300 g makaronu ( u mnie Barilla Bavette),
2-3 pojedyncze filety z kurczaka (ok. 500 g),
ok. 10-12 szt cienkich zielonych szparagów,
ok. 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki,
1-2 ząbki czosnku,
ok. 200 ml śmietany 30 %,
starty parmezan (opcjonalnie do posypania),
sól himalajska, pieprz, curry, kurkuma, pieprz cayenne,
olej rzepakowy,
Makaron z kurczakiem, pieczarkami i szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety kroimy na kawałki według uznania i nacieramy czosnkiem zgniecionym przez praskę, posypujemy odrobiną soli, curry, kurkumy, pieprzu cayenne, polewamy 1-2 łyżkami oleju, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki aby mięso przeszło przyprawami na około 30 min ( jeśli nam się śpieszy nie jest to konieczne). Fileta podsmażamy na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
Ze szparagów wyłamujemy zdrewniałe końcówki i gotujemy w lekko osolonej wodzie ze szczyptą cukru ok. 7 minut. Kroimy na mniejsze kawałki.
Pieczarki kroimy na pół, następnie na plasterki i podsmażamy na odrobinie oleju, przyprawiamy solą i pieprzem, dusimy około 5 min.
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, zachowując trochę wody może nam się przydać do sosu.
Do podsmażonego mięsa dodajemy podsmażone pieczarki, zalewamy śmietaną i dusimy razem około 5 min co jakiś czas mieszając aby sos nam zgęstniał. Gdy sos jest już wystarczająco gęsty dodajemy pokrojone szparagi, delikatnie mieszamy i razem jeszcze dusimy około 2-3 min. Jeśli jest potrzeba przyprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem. Na talerzu możemy posypać parmezanem. Smacznego!
Na talerzu możemy posypać parmezanem. Smacznego!
Komentarze