Krucha tarta ze szparagami, szynką parmeńską i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieszamy ze sobą mąki, dodajemy masło, jajka, szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy ok 30 min. Wałkujemy i wyklejamy natłuszczoną formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok 15 min w 180 st.
2.Szparagi mujemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i wrzucamy na wrzącą, posoloną wodę. Gotujemy kilka minut, aby były al dente. Odcedzamy, osuszamy i układamy na podpieczonej tarcie.
3.Rozkłócamy jajka ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy szparagi.
4.Podsmażamy pieczarki pokrojone w plasterki i posypujemy tartę. Dodajemy też pokrojoną szynkę parmeńską.
5.Pieczemy, aż nadzienie się zetnie (ok 30 min w 180 st.). Smacznego!
Porady
Jeśli ktoś nie musi być na diecie bezglutenowej, mąki może zastąpić taką samą ilością mąki pszennej.
Komentarze