Krucha tarta ze szparagami, szynką parmeńską i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Proste, efektowne, smaczne danie na kolację - w wersji bezglutenowej.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    1/3 szklanki mąki ryżowej
    2/3 szkl mąki gryczanej
    1/3 szkl mąki kukurydzianej
    125 g masła
    2 jajka
    sól
    Farsz:
    1 peczek zielonych szparagów
    3 jajka
    100g śmietany 18%
    sól
    pieprz
    60 g szynki parmeńskiej
    100g pieczarek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Krucha tarta ze szparagami, szynką parmeńską i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy ze sobą mąki, dodajemy masło, jajka, szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy ok 30 min. Wałkujemy i wyklejamy natłuszczoną formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok 15 min w 180 st.
  • 2. Szparagi mujemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i wrzucamy na wrzącą, posoloną wodę. Gotujemy kilka minut, aby były al dente. Odcedzamy, osuszamy i układamy na podpieczonej tarcie.
  • 3. Rozkłócamy jajka ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy szparagi.
  • 4. Podsmażamy pieczarki pokrojone w plasterki i posypujemy tartę. Dodajemy też pokrojoną szynkę parmeńską.
  • 5. Pieczemy, aż nadzienie się zetnie (ok 30 min w 180 st.). Smacznego!

Porady

Jeśli ktoś nie musi być na diecie bezglutenowej, mąki może zastąpić taką samą ilością mąki pszennej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Tarta ze szparagami

To może cię zainteresować