Tarta na słono, na kruchym cieście z rukolą, kiełbasą, cukinią i camembertem. Fajnie się kroi i nie rozpada się.
1 godz. 10 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto :
3 szklanki mąki pszennej
2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
250 g masła lub margaryny
1 łyżka zimnej wody
1,5 łyżeczki soli
łyżeczka oregano,bazyli, tymianku i ziół prowansalskich
margaryna do wysmarowania formy
kasza manna do wysypania formy
Farsz :
250 g śmietany 18%
2 jajka
3 ząbki czosnku
1 cukinia
250 g kiełbasy
200 sera żółtego
2 garści rukoli
1 pomidor
1 camembert
sól + pieprz
świeża bazylia do dekoracji
Tarta z rukolą,cukinią i camembertem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do 190 stopni Celsjusza.
Formę na tartę ( średnica 28 cm ) dobrze wysmarować i posypać kasza manną.
2.Mąkę przesiewamy ,wsypujemy zioła i sól .Margarynę siekamy razem z mąką. Dodajemy żółtka i wodę .Szybko zagniatamy.
Ciasto wykładamy na wysmarowaną formę i nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 25 minut.
3.Kiełbasę i cukinie kroimy w plasterki .Delikatnie podsmażamy na patelni .
Śmietanę mieszamy z jajkami. Dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę, rukolę i starty ser żółty. Śmietanę wylewamy na patelnię ,doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy aż nam zgęstnieje.
4.Na podpieczony spód wylewamy nadzienie.
Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy 20 minut, tak żeby wierzch się ściął i ładnie zrumienił.
5.Pomidora umyć i pokroić w plastry. Camembert pokroić w słupki. Na gorącą tartę ułożyć plasterki pomidora i camembert. Wierz posypać świeżą bazylią.
Porady
Z tej porcji ciasta wychodzi jedna duża tarta i druga mniejsza.
Komentarze