Kruche ciasto połączone z pysznym serowo-ziołowym sosem, a w nim zatopione słodko-kwaśne pomidorki koktajlowe. Całość niezwykle smaczna.
2 godz.
Dla 8 osób
Składniki:
CIASTO:
mąka pszenna 250 g
masło 125 g
jajka 1 szt.
sól ½ łyżeczki
SOS SEROWY:
pomidorki koktajlowe 200 g
ser mascarpone 250 g
ser biały granulowany 100 g
śmietana 12% 100 g
ser kozi twardy 100 g
czosnek 2 ząbki
szczypiorek posiekany 3 łyżki
bazylia posiekana 2 łyżki
kolendra posiekana 1 łyżka
sól morska
pieprz świeżo mielony
Tarta z pomidorkami koktajlowymi i sosem serowo - ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: masło utrzeć do białości, dodać jajko i nadal miksować. Następnie dodać przesianą mąkę oraz sól i wszystko zmiksować na najniższych obrotach miksera, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Teraz wszystko szybko połączyć rękami w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
2.Po tym czasie wysmarowaną masłem formę do tarty wylepić ciastem i ponakłuwać widelcem. Do środka włożyć arkusz papieru do pieczenia, wsypać fasolę przeznaczoną wyłącznie do pieczenia. Formę wstawić do nagrzanego do 190*C piekarnika i piec 10 minut, następnie usunąć papier i fasolę i piec kolejne 15 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.
3.SOS SEROWY: do miski włożyć oba sery, śmietanę, posiekane zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i dość dużą ilością świeżo mielonego pieprzu.
4.Na przestudzonym spodzie tarty równomiernie rozprowadzić sos serowo - ziołowy i poukładać, lekko wciskając w masę połówki pomidorków koktajlowych.
5.Wstawić do nagrzanego do 140*C piekarnika i piec 25 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjąć tartę z piekarnika i posypać ją startym kozim serem. Ponownie formę wstawić do piekarnika, zwiększając temperaturę do 250*C i włączając funkcję grill, na około 5 minut.
Komentarze