Tarta z pomidorkami koktajlowymi i sosem serowo - ziołowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Kruche ciasto połączone z pysznym serowo-ziołowym sosem, a w nim zatopione słodko-kwaśne pomidorki koktajlowe. Całość niezwykle smaczna.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • CIASTO:
    mąka pszenna 250 g
    masło 125 g
    jajka 1 szt.
    sól ½ łyżeczki
    SOS SEROWY:
    pomidorki koktajlowe 200 g
    ser mascarpone 250 g
    ser biały granulowany 100 g
    śmietana 12% 100 g
    ser kozi twardy 100 g
    czosnek 2 ząbki
    szczypiorek posiekany 3 łyżki
    bazylia posiekana 2 łyżki
    kolendra posiekana 1 łyżka
    sól morska
    pieprz świeżo mielony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto

Tarta z pomidorkami koktajlowymi i sosem serowo - ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: masło utrzeć do białości, dodać jajko i nadal miksować. Następnie dodać przesianą mąkę oraz sól i wszystko zmiksować na najniższych obrotach miksera, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Teraz wszystko szybko połączyć rękami w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
  • 2. Po tym czasie wysmarowaną masłem formę do tarty wylepić ciastem i ponakłuwać widelcem. Do środka włożyć arkusz papieru do pieczenia, wsypać fasolę przeznaczoną wyłącznie do pieczenia. Formę wstawić do nagrzanego do 190*C piekarnika i piec 10 minut, następnie usunąć papier i fasolę i piec kolejne 15 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • 3. SOS SEROWY: do miski włożyć oba sery, śmietanę, posiekane zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i dość dużą ilością świeżo mielonego pieprzu.
  • 4. Na przestudzonym spodzie tarty równomiernie rozprowadzić sos serowo - ziołowy i poukładać, lekko wciskając w masę połówki pomidorków koktajlowych.
  • 5. Wstawić do nagrzanego do 140*C piekarnika i piec 25 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjąć tartę z piekarnika i posypać ją startym kozim serem. Ponownie formę wstawić do piekarnika, zwiększając temperaturę do 250*C i włączając funkcję grill, na około 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować